KDH chce údajne výrazne omladiť volebnú kandidátku

SITA
31.3.2015 10:19

Strana KDH zrejme podstatne omladí čelo kandidátky do parlamentných volieb, ktoré budú o rok. Ak prejde návrh predsedníctva, z prvej desiatky vypadnú v porovnaní s rokom 2012 Pavol Hrušovský a Ivan Uhliarik.

KDH chce údajne výrazne omladiť volebnú kandidátku
TASR

Lídrom kandidátky má byť Figeľ

Návrh o zostavení kandidačnej listiny, o ktorom rokovala aj Rada KDH a má byť definitívne schválený po pripomienkach na jeseň, stanovuje, že v prvej osmičke bude okrem predsedu aj šesť podpredsedov a šéf poslaneckého klubu v parlamente. KDH má troch podpredsedov nových, ktorí doteraz v Národnej rade nepôsobili.

Lídrom kandidátky má byť predseda hnutia Ján Figeľ. Po ňom by v prvej osmičke mali byť podpredsedovia Miroslava Szitová, Miloš Moravčík, Peter Belinský, Pavol Zajac, Ján Hudacký, Július Brocka a aj Pavol Abrhan ako predseda poslaneckého klubu.

Po prvej osmičke by malo nasledovať osem lídrov krajov, o ktorých rozhodnú krajské organizácie. Na kandidátke by mali byť zoradení podľa úspešnosti KDH v krajoch. Najvyššie zrejme budú nominanti Prešovského a Košického kraja.

K návrhu bolo vznesených niekoľko pripomienok

Najhoršie výsledky KDH dosahovalo v Bratislavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Ich nominanti by mali druhú osmičku uzatvárať. Predseda KDH by mal podľa návrhu predsedníctva prerokovaného na Rade navrhnúť kandidátov, ktorí na kandidátke obsadia 17. a 18. miesto.

Ďalších dvoch kandidátov má navrhnúť predsedníctvo. Od tretej desiatky budú zoradení nominanti krajov. K návrhu predsedníctva bolo vznesených niekoľko pripomienok. Po diskusii v hnutí má o poradí na kandidátke rozhodnúť Rada KDH v septembri.

Ak prejde návrh predsedníctva, z prvej desiatky vypadnú v porovnaní s rokom 2012 Pavol Hrušovský, ktorý bol vtedy šéfom poslaneckého klubu a Ivan Uhliarik, ktorý vtedy kandidoval ako podpredseda hnutia. Z prvej desiatky kandidačnej listiny pre parlamentné voľby v roku 2012 opustili KDH Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok