Pri Papue-Novej Guinei udrelo silné zemetrasenie, vyvolalo aj cunami

ČTK TASR Twitter
30.3.2015 07:46

Pri pobreží tichomorského ostrovného štátu Papua Nová Guinea udrelo zemetrasenie s magnitúdou 7,7 ktoré vyvolalo malú prívalovú vlnu cunami. Zatiaľ nie sú žiadne správy o škodách alebo zraneniach.

Pri Papue-Novej Guinei udrelo silné zemetrasenie, vyvolalo aj cunami
SITA

Epicentrum v hĺbke 40 km

Epicentrum zemetrasenia sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo v mori 55 kilometrov juhovýchodne od mesta Kokopo ležiacom na severovýchode ostrova Nová Británia. Otras vznikol v hĺbke 40 kilometrov. Po hlavnom otrase nasledoval približne po 30 minútach dotras s magnitúdou 5,7.

Centrum PTWC na Havajských ostrovoch, ktoré vydáva výstrahy pre prívalovými vlnami cunami, varovalo pred ich možným výskytom pobrežné oblasti v okruhu 1000 kilometrov od epicentra zemetrasenia. Ich výška by mohla v tejto oblasti dosiahnuť od necelých 30 centimetrov do jedného až troch metrov nad úroveň prílivu.

Polmetrová cunami

Prístav Rabaul podľa šéfa národného centra pre katastrofy Martina Moseho zaznamenal polmetrovú vlnu cunami. Tichomorské stredisko varovania pred cunami krátko po zemetrasení uviedlo, že časť Papuy-Novej Guinei by mohla zasiahnúť vlna cunami vysoká až tri metre. Neskôr však varovanie pred cunami odvolalo.

Papua Nová-Guinea leží na tzv. Ohnivom kruhu, ktorý obkolesuje základňu Tichého oceánu a vyskytuje sa tam 90 percent všetkých zemetrasení na zemeguli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok