V Egypte sa koná summit Ligy arabských štátov, hlavnou témou je Jemen

TASR
28.3.2015 14:22

Arabskí lídri sa zišli na pravidelnom výročnom summite Ligy arabských štátov v egyptskom letovisku na pobreží Červeného mora Šarm aš-Šajch, ktorého hlavnou témou je súčasný konflikt v Jemene.

V Egypte sa koná summit Ligy arabských štátov, hlavnou témou je Jemen
SITA/AP

Arabské pozemné sily budú potrebné

Arabskí lídri na úvod informovali o zámere vytvoriť spoločné obranné sily, ktoré by bojovali proti „teroristickým skupinám“. Arabské pozemné sily zrejme budú potrebné v ďalšej fáze vojenskej operácie koalície vedenej Saudskou Arábiou v Jemene proti húsíjským bojovníkom podporovaným Iránom, vyhlásil  jemenský minister zahraničných vecí Rijád Jasín.

Novinári na summite krajín Ligy arabských štátov v Egypte sa ministra opýtali, či bude potrebné nasadenie pozemných síl. Odpovedal, že "je to možné. Veľmi možné". Jasín tiež vyhlásil, že jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí sa do Jemenu vráti, až keď mu to umožnia podmienky v krajine.

Na úvodnom kole rokovaní dvojdňového summitu LAŠ vystúpil s prejavom aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Vyjednávania, sprostredkované diplomaciou OSN, sú podľa neho jediným spôsobom, ako sa vyhnúť dlhodobému konfliktu v Jemene.

Prípravné štúdie

Koaličný zásah moslimských krajín v Jemene podporil aj egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Ten v úvode summitu prehlásil, že arabské krajiny čelia bezprecedentnému nebezpečenstvu, ktoré ohrozuje ich stabilitu a identitu. Vyzval pritom k vytvoreniu spoločných obranných síl, ktoré budú na hrozby voči arabským krajinám reagovať.

Väčšina z 22 členských štátov LAŠ podľa všetkého projekt spoločných obranných síl podporuje. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf ale uviedol, že jeho krajina má k vzniku tejto sily výhrady, pretože mu nepredchádzali prípravné štúdie.

Hádí označil húsíov za bábky Iránu

Zvrhnutý jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí označil milície šiitských húsíov, pre ktoré musel utiecť z krajiny, za "bábky Iránu". Hádí priamo obvinil islamskú republiku za chaos v Jemene a požadoval pokračovanie koaličnej leteckej ofenzívy.

Hádí bol na egyptskom summite prvým lídrom, ktorý vo svojom prejave priamo napadol Irán a obvinil ho z podporovania húsíov. Teherán i predstavitelia húsíov obviňovanie arabských štátov z vyzbrojovania tohto hnutia Iránom popierajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok