V Nigérii sa konajú prezidentské i parlamentné voľby

SITA
28.3.2015 10:38

V Nigérii sa konajú prezidentské a parlamentné voľby. O vedení svojej krajiny rozhoduje takmer 70 miliónov voličov. Vyberajú spomedzi 14 prezidentských kandidátov.

V Nigérii sa konajú prezidentské i parlamentné voľby
SITA/AP

Očakávajú tesný súboj

Nigérijský prezident Goodluck Jonathan kandiduje na ďalšie funkčné obdobie, pričom jeho najsilnejším súperom je bývalý prezident Muhammad Búharí. Medzi oboma politikmi sa očakáva veľmi tesný súboj.

Spomedzi strán má najväčšiu šancu Jonathanova Ľudovodemokratická strana a Všepokrokový kongres exprezidenta Búharího, ktorý sa o najvyšší post v bývalej britskej kolónii neúspešne uchádzal už trikrát.

Strach z nepokojov

Jonathanvaroval pred prípadným násilím sprevádzajúcim voľby. Vláda verí, že sa nezopakujú násilné udalosti sprevádzajúce voľby pred štyrmi rokmi, keď zahynuli stovky ľudí. Vtedy v súboji o najvyšší post Jonathan tesne porazil Búharího.

Bezpečnostná situácia v najväčšej africkej krajine je navyše napätá aj pre aktivity povstalcov z hnutia Boko Haram. Práve ich útoky spôsobili odklad hlasovania o šesť týždňov. V záujme bezpečného priebehu volieb prezident nariadil v stredu trojdňové uzavretie hraníc.

Predĺžili hlasovanie

Nigérijská volebná komisia vyhlásila, že predĺži hlasovanie v prezidentských voľbách do nasledujúceho dňa vo volebných staniciach, ktoré mali technické problémy s prístrojmi na čítanie biometrických kariet.

"Vo volebných jednotkách, v ktorých bola do nasledujúceho dňa pozastavená akreditácia, budú súlade s existujúcimi predpismi vykonané opatrenia, aby voliči mohli voliť zajtra," povedal člen komisie Chris Yimoga prítomným novinárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok