Na obežnú dráhu umiestnili ďalšie dve družice systému Galileo

TASR TA3
28.3.2015 08:31

Z európskeho kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guyane odštartovala ruská raketa Sojuz s dvoma ďalšími družicami európskeho navigačného systému Galileo. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na francúzsku spoločnosť Arianespace.

Na obežnú dráhu umiestnili ďalšie dve družice systému Galileo

Predchádzajúci pokus sa nevydaril

Štart prebehol úspešne a siedmu a ôsmu družicu systému sa následne podarilo umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme. Do konca roku sú naplánované ešte dva podobné misie.

Išlo o prvý štart družíc Galilea od nie celkom vydareného pokusu z vlaňajšieho augusta, keď dve vyslané družice síce odštartovali, ale nedosiahli predpokladané obežné dráhy. Náprava tohto stavu stála niekoľko miliónov eur.

Presnejšie než GPS

Celý navigačný systém Galileo má pozostávať z 30 satelitov. Na troch obežných dráhach bude rozmiestnených po deväť družíc. Zvyšné tri satelity - obiehajúce okolo Zeme - budú rezervné pre prípad, že by niektorý zo satelitov postihla porucha.

Podľa predpokladov Európskej vesmírnej agentúry má systém Galileo - za pomoci 30 družíc - poskytovať oveľa vyššiu presnosť určovania polohy než americký systém GPS. Plne funkčný má byť do roku 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok