Európsky parlament schválil pomoc Ukrajine vo výške takmer dvoch miliárd

TASR TA3
26.3.2015 00:17

Európsky parlament schválil nový balík pomoci vo výške 1,8 miliardy eur pre Ukrajinu. Ide o najväčšiu makrofinančnú pomoc, akú kedy Európska únia poskytla nečlenskej krajine.

Peniaze pôjdu najmä na dlhy

"Tento balík finančnej pomoci bude využitý na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu Ukrajiny a udržateľnej ekonomiky a na vyplatenie ukrajinských dlhov, ktoré sú splatné tento rok," vysvetlil ešte pred hlasovaním litovský europoslanec Gabrielius Landsbergis, ktorý tento balík presadzoval v Európskom parlamente.

"Je to tiež silný odkaz krajinám, ktoré sa nás pokúšajú rozdeliť v otázke pomoci Ukrajine," dodal Landsbergis.
Balík pomoci Ukrajine musia ešte oficiálne schváliť vlády členských krajín Únie, ale Landsbergis vyjadril predpoklad, že Ukrajina môže dostať prvú tranžu 600 miliónov eur už začiatkom leta. Pomoc je však podmienená tým, aby Kyjev uplatnil reformy.

Summit EÚ-Ukrajina bude koncom apríla

Lídri EÚ usporiadajú summit s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na budúci mesiac priamo v Kyjeve. Oznámili to predstavitelia oboch strán. Summit sa bude zameriavať na diskusie o plnení minskej mierovej dohody na východe Ukrajiny, ale rokovať sa bude aj o obchodných záležitostiach.

"Očakávame, že summit EÚ-Ukrajina sa bude konať 27. apríla," vyhlásil hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Jevhen Perebyjnis, ktorého citovala agentúra Reuters. Na summite sa zúčastnia predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a stály predseda Európskej rady Donald Tusk, ako aj šéfovia štátov a vlád EÚ, ktorí si želajú prísť.

Američania dodali Ukrajine prvé vozidlá Humvee

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok