Banská Bystrica má nový územný plán, bude ho riešiť prokuratúra

TASR
24.3.2015 14:26

Krajské mesto Banská Bystrica má po takmer 40 rokoch nový územný plán. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí mestskí poslanci, keď z 30 prítomných v rokovacej sále zaň hlasovalo 21, proti boli ôsmi a jeden poslanec sa hlasovania zdržal.

Banská Bystrica má nový územný plán, bude ho riešiť prokuratúra
SITA

Elektrárne na Hrone

Na zasadnutie mestského zastupiteľstva prišli aj nespokojní obyvatelia, ktorí už dlhší čas bojujú proti výstavbe malých vodných elektrární na rieke Hron. Tie sa objavili tiež v návrhu nového územného plánu. Z balkóna rokovacej siene vyvesili transparent s nápisom: Sme za Hron bez bariér!

Najväčšie zmeny v návrhu nového Územného plánu mesta Banská Bystrica žiadali nezávislí poslanci Banskobystrickej alternatívy, ktorí aj v diskusii pripomenuli, že návrh skôr prihliada na záujmy úzkej skupiny súkromných investorov.

Kontroverzné výstavby

Vedenie mesta tvrdí, že má legislatívne "páky" ako neumožniť kontroverzné výstavby. Z návrhu územného plánu ich však vyňať nemohlo, pretože podľa platnej legislatívy v tejto fáze sa už údajne nemôžu robiť zmeny. Vrátilo by ich to späť na začiatok celého procesu prípravy.

"Pingpongová loptička je teraz na strane vedenia mesta. Verím, že tie tisíce podpisov primátor nezoberie na ľahkú váhu a stavby sa nezrealizujú," konštatoval Milan Smädo, predseda Klubu nezávislých poslancov.

"Vítame snahu vedenia mesta, s ktorou dnes prišlo, v zmysle ktorej by sa akože kontroverzné stavby nemohli spustiť, ale podľa nášho názoru tomu efektívne zabrániť nemôže. Dalo sa to iba ich vyňatím z návrhu územného plánu. Myslíme si, že nový územný plán je nielen zlý, ale aj nezákonný," zdôraznil Vladimír Pirošík, predseda poslaneckého klubu BBA. Ako dodal, využijú svoje právo a obrátia sa na prokuratúru, aby preskúmala jeho zákonnosť.

Primátor je spokojný

Podľa BBA nový územný plán nie je v súlade s nadradenou územnoplánovacou dokumentáciou a neboli v ňom zapracované výsledky z pripomienkového konania, ktorých sa týkali ich pozmeňujúce návrhy.

Ako uviedol primátor Ján Nosko na krátkom brífingu, je rád, že Banská Bystrica má po takmer 40 rokoch nový územný plán, za ktorý hlasovali aj niektorí nezávislí poslanci. Zdôraznil, že je v možnostiach mesta vyriešiť jeho sporné stavby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok