Devínske rameno Dunaja sa po desaťročiach dočkalo revitalizácie

TA3 SITA
24.3.2015 13:23

Prietok z Dunaja do Devínskeho ramena v bratislavskej mestskej časti Devín je hotový, čaká sa však na zvýšenie hladiny Dunaja, aby voda do ramena natiekla.

Stav spred niekoľkých desaťročí

O projekte Obnovy Devínskeho ramena v Devíne informovali Tomáš Kušík z organizácie Bratislavské regionálne ochranárske združenie. Projekt financovala sčasti Európska únia, zvyšok envirorezort, dokopy to vyšlo na 150-tisíc eur.

Vytvorenie prietoku do Devínskeho ramena je podľa Kušíka jedným z viacerých opatrení ochranárskeho projektu LIFE - Ochrana a obnova území NATURA 2000 v cezhraničnom regióne Bratislavy. "Technickú dokumentáciu, podľa ktorej je dielo zhotovené a trvala približne dva roky, vypracoval Slovenský vodohospodársky podnik," povedal s tým, že samotné vytvorenie prietoku trvalo dva mesiace.

Prietok z Dunaja do ramena je jednou z väčších aktivít na ochranu vodných biotopov či obnovu vodného režimu. "Podarilo sa tak obnoviť pôvodný stav spred niekoľkých desaťročí," povedal.

Menej komárov i bahna

Ako pokračoval, pri vyššej hladine Dunaja bude voda ramenom pretekať, nebudú sa v ňom ukladať usadeniny, v lete nebude vysychať, prehrievať sa a malo by to priniesť život do tohto územia. Určite sa podľa neho zvýši atraktívnosť a zaujímavosť územia.

"Všeobecne je známe, že v tečúcej vode je menej komárov ako v stojatej a prehriatej vode, keďže tu majú svojich prirodzených nepriateľov, ako sú ryby či obojživelníky. Z hľadiska protipovodňovej ochrany sa zlepší prietočnosť územia, takisto odvádzanie rôznych naplavených materiálov bude výrazne lepšie," vysvetlil prínosy projektu.

Ministra rezortu životného prostredia Petra Žigu spolupráca s tretím sektorom teší. "So združením sme dali hlavy dokopy a po desiatkach rokov vraciame vodu aj do tohto ramena Dunaja," poznamenal.

Myslí si, že na danom mieste Dunaj opäť vnesie trochu života do tohto ramena, pričom tam nebudú komáre ani bahno. "Som rád, že sa nám to podarilo, aj keď nám to dnes trochu nevyšlo, keďže hladina Dunaja je nízka. Budeme si musieť počkať, kým Dunaj príde s vyššou hladinou," povedal s tým, že sa to snáď v priebehu mesiaca podarí.

Projekt ocenila aj starostka mestskej časti Bratislava - Devín Ľubica Kolková. "Do ramena príde voda, prinesie so sebou život. Pomôže to aj čo sa komárov týka," poznamenala na záver.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok