Česká ekonomika podľa Kalouska možno vzrastie

SITA
13.1.2012 10:59

Šance na to, že česká ekonomika v tomto roku mierne vzrastie, sa zväčšujú. Povedal to český minister financií Miroslav Kalousek pre piatkové vydanie denníka Hospodářské noviny. "Šance, že nepríde k poklesu, sa zväčšujú," konštatoval minister.

Česká ekonomika podľa Kalouska možno vzrastie

Začiatkom januára pritom povedal, že hospodárstvo krajiny by sa v tomto roku mohlo zmenšiť až o 2 %. Novú makroekonomickú prognózu české ministerstvo financií zverejní koncom januára.

Kalousek zároveň pre denník povedal, že deficit štátneho rozpočtu sa nemusí za každú cenu plánovať na úrovni 105 mld. korún (CZK), ale celkový deficit verejných financií by nemal prekročiť úroveň 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Minister poznamenal, že odporučí zmeny v dani z pridanej hodnoty (DPH) ako spôsob zvýšenia rozpočtových príjmov, ale nepovedal nič konkrétnejšie. ČR v súčasnosti ráta s tým, že v roku 2013 sa v krajine zruší horná a dolná sadzba DPH, ktoré sú na úrovni 14 a 20 %, a zavedie sa jednotná DPH vo výške 17,5 %. Kalousek však nedávno povedal, že si dokáže predstaviť jednotnú DPH na úrovni 19 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok