Hirscher získal štvrtýkrát za sebou veľký glóbus

TA3, TASR
22.3.2015 00:05

Medzi mužmi je to už definitívne. Veľký glóbus pre najlepšieho lyžiara sezóny získal Marcel Hirscher. Rakúšanovi uľahčil pozíciu jeho najväčší rival Nór Kjetil Jansrud, ktorý už v nedeľňajšom slalome nebude štartovať.

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher získal veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo v alpskom Svetovom pohári 2014/2015. Vo finálovom obrovskom slalome vo francúzskom Meribeli obsadil štvrté miesto so stratou 1,18 sekundy na víťazného Henrika Kristoffersena, do hodnotenia SP si pripísal ďalších 50 bodov a na čele priebežnej klasifikácie zvýšil náskok pred druhým Kjetilom Jansrudom už na 60 bodov. Nórsky rival, ktorý skončil v sobotu až jedenásty (+1,92), sa rozhodol neštartovať v nedeľňajšom slalome a tak je o celosezónnom titule rozhodnuté.

Jansrudove šance na zisk veľkej gule boli už pred nedeľňajšou derniérou prakticky nulové. Držiteľ malého glóbusu za zjazd a super-G, ktorý slalomy nejazdí, by musel v nedeľu skončiť najhoršie druhý a spoliehať sa na to, že Hirscher zaváha. Ak by sa stal zázrak a Jansrud slalom vyhral, potreboval by k titulu, aby Rakúšan skončil prinajlepšom siedmy.

Obrovský slalom v Meribeli sa stal korisťou iba 20-ročného Kristoffersena. Nórsky špecialista na točivé disciplíny tesne viedol už po 1. kole a v druhom napriek mäkkej a rozbitej trati svoj náskok ešte zveľadil. Druhý Nemec Fritz Dopfer zaostal za ním v súčte o 79 stotín, tretiu priečku si vyjazdil Francúz Thomas Fanara (+1,18). Hirscher, ktorý mal už pred pretekmi istý malý glóbus za "obrák", zvolil jazdu bez väčšieho rizika a radšej si strážil náskok na Jansruda v celkovej klasifikácii.

"Vedel som, že to bude dnes poriadne ťažké a že budem musieť zabrať. S jazdou na istotu by to nemuselo na Kjetila stačiť. V druhom kole zajazdil skvele, klobúk dole pred ním," citovala Hirschera agentúra APA. So štvrtým sezónnym titulom sa vyrovnal legendárnemu krajanovi Hermannovi Maierovi, Švajčiarovi Pirminovi Zurbriggenovi a Talianovi Gustavovi Thönimu, rekord drží päťnásobný celkový víťaz SP Marc Girardelli, ktorý reprezentoval Luxembursko. Ani jeden z nich však nezískal veľký glóbus štyri roky v rade.

Úradujúci juniorský majster sveta Kristoffersen vyhral tretie preteky v sezóne, z toho druhé v obrovskom slalome po triumfe v Kranjskej Gore pred týždňom. Celkovo to bolo jeho štvrté víťazstvo v kariére a 11. pódiové umiestnenie v prestížnom seriáli. Súboj o konečné druhé miesto v sezónnom hodnotení obrovského slalomu vyhral Francúz Alexis Pinturault, majster sveta z Beaver Creeku a olympijský víťaz zo Soči Ted Ligety obsadil celkovú tretiu priečku a Kristoffersen šiestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok