Exilový vodca Krymských Tatárov vyzýva na zachovanie sankcií voči Rusku

SITA
20.3.2015 09:44

Vodca národného hnutia Krymských Tatárov Mustafa Džemilev vyzval Západ, aby ponechal v platnosti sankcie zavedené voči Rusku v súvislosti s anektovaním územia v marci 2014.

Exilový vodca Krymských Tatárov vyzýva na zachovanie sankcií voči Rusku
SITA/AP

Obáva sa vyhladenia Krymských Tatárov

Mustafa Džemilev, vodca národného hnutia Krymských Tatárov, vyzval Západ, aby sankcie zavedené voči Rusku v súvislosti s anektovaním územia v marci 2014 nechal ponechané a nútil tak ruských "agresorov" k odchodu bez použitia vojenskej sily.

Pred neformálnym vystúpením na pôde Bezpečnostnej rady OSN tiež varoval, že prípadná vojna by na Kryme "znamenala vyhladenie celej populácie Krymských Tatárov", ktorých na polostrove žije okolo 280-tisíc.

Krym sa stal vojenskou základňou

Džemilevovi po odtrhnutí Krymu od Ukrajiny zakázali vstup na jeho územie, s tamojšími obyvateľmi je však podľa vlastných slov naďalej v kontakte a dozvedel sa, že ich životné podmienky sú dnes rovnako zlé alebo dokonca horšie ako v ére Sovietskeho zväzu.

Dodal, že zatiaľ čo kedysi bol Krym vyhľadávanou turistickou oblasťou, teraz "ho menia na vojenskú základňu". Vodca Krymských Tatárov označuje minuloročné referendum o pripojení k Rusku za "falošné" a vyhlasuje, že ak by sa konalo v súčasnosti, podľa prieskumov by hlasovalo za iba 20 percent obyvateľstva.

Návrat vnímajú s nevôlou

Mnohí z Krymských Tatárov, ktorí používajú vlastný turkický jazyk a vyznávajú islam, vnímalo návrat pod správu Moskvy s nevôľou, keďže za sovietskej éry bol ich národ utláčaný.

Džemilev stál až do roku 2013 na čele orgánu reprezentujúceho menšinu. Nové krymské vedenie mu v apríli 2014 zakázalo vstup na polostrov počas nasledujúcich piatich rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok