Thajskej expremiérke hrozí 10 rokov za mrežami, dôvodom je ryža

TASR
19.3.2015 08:01

Thajská expremiérka Jinglak Šinavatrová sa bude zodpovedať pred najvyšším súdom z nedbanlivosti v súvislosti s kontroverzným systémom dotácií pre pestovateľov ryže. V prípade uznania viny jej hrozí až desať rokov väzenia.

Stopka na 5 rokov

Thajskej expremiérke Jinglak Šinavatrovej hrozí v prípade uznania viny 10 rokov za mrežami. Dôvodom je kontorverzný systém dotácií pre pestovateĺov ryže.

"Tento prípad je v jurisdikcii najvyššieho súdu, prípad sme prijali a prvé súdne pojednávanie vytýčili na 19. mája," informoval Najvyšší súd Thajska vo vyhlásení. Obvinenie vzniesla vo februári generálna prokuratúra.

Thajský parlament v januári uznal Šinavatrovú za vinnú z nedbanlivosti v súvislosti s kontroverzným systémom dotácií. Na základe tohto rozhodnutia má zakázané pôsobiť v politike päť rokov.

Farmári sú oporou krajiny

Šinavatrová, ktorú vlani v máji, niekoľko dní pred vojenským prevratom, zbavili úradu za zneužitie právomocí, sa bránila tým, že systém, v rámci ktorého dostali farmári zaplatené za ryžu viac ako bola trhová cena, bol dobrý pre ekonomiku.

"Pomohlo to tým, ktorí majú nižšie príjmy, aby viac zarobili. Farmári sú oporou krajiny," vysvetlila.

Oponenti expremiérky ale tvrdia, že systém bol drahý, nehospodárny a príznačný pre populistickú politiku s cieľom získať si hlasy vidiečanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok