Rozuzlenie v kauze sudcov ÚS, prezident nemal právo ich nevymenovať

TA3, SITA, TASR
17.3.2015 16:28

Prezident Andrej Kiska porušil právo kandidátov na sudcov Ústavného súdu. ÚS zrušil rozhodnutie o ich nevymenovaní a prikázal prezidentovi opäť konať.

Prezident musí rozhodnúť znova

Ústavný súd zrušil rozhodnutia prezidenta a prikázal, aby prezident znova konal a rozhodol. Rozhodol o tom tretí senát Ústavného súdu SR v zložení Rudolf Tkáčik, Jana Baricová a Ľubomír Dobrík. K rozhodnutiu súdu bolo pripojené odlišné stanovisko ústavného sudcu Rudolfa Tkáčika.

Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu Tkáčik, štátne orgány môžu konať len na základe Ústavy SR. Prezident podľa neho nepostupoval ústavne konformne pri posudzovaní vhodnosti kandidátov na sudcov ústavného súdu.

Kiskovho zástupcu verdikt prekvapil

Prezident je oprávnený vykonať výber kandidátov a vymenovať ich z dvojnásobného počtu kandidátov, ktorých zvolila Národná rada. Z rozhodnutia prezidenta o ich nevymenovaní nevyplývali nijaké závažné skutočnosti na ich nevymenovanie, bez toho, aby boli preukázané takéto okolnosti, ale išlo o všeobecné a nepersonalizované konštatovania. Prezident ich nevymenovaním prekročil rámec svojich právomocí.

Ústavný súd zrušil rozhodnutie Kisku o nevymenovaní a prezident je povinný opätovne posúdiť sťažovateľov a vybrať potrebný počet sudcov z kandidátov navrhnutých národnou radou. Ako uviedol právny zástupca prezidenta Ján Mazák, je prekvapený z rozhodnutia.

Uviedol, že senát dnes podal len stručné odôvodnenie, v ktorom však neuviedol, kde videl nerovnaký prístup ku kandidátom na sudcov ÚS SR. Počkáme sa na písomné odôvodnenie rozhodnutia a podľa toho zvážime ďalší postup. Poukázal aj na fakt, že predseda senátu pripojil k rozhodnutiu svoje odlišné stanovisko.

Parlament postupoval podľa Pellegriniho správne

Národná rada postupovala v súlade s ústavou nielen pri voľbe šiestich kandidátov na troch ústavných sudcov, ale aj vtedy, keď nevyhovela požiadavke prezidenta zvoliť nových štyroch kandidátov. Správne konala aj keď nepodľahla v tejto veci tlaku opozície. Vyhlásil to predseda parlamentu Peter Pellegrini.

"Rozhodnutie Ústavného súdu dalo za pravdu Národnej rade SR. Môžeme mať rôzne osobné názory, ale musíme rešpektovať ústavou dané právomoci tak prezidenta, ako aj parlamentu," povedal Pellegrini.

Pozrite si aj tlačovú besedu predsedu parlamentu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok