OSN obnoví vyšetrovanie záhadnej smrti svojho generálneho tajomníka

TASR
17.3.2015 08:16

OSN vymenovala nezávislú komisiu expertov, ktorá znova otvorí vyšetrovanie smrti jej druhého generálneho tajomníka Daga Hammarskjölda pri havárii lietadla v roku 1961. Povedal to v pondelok hovorca OSN, informovala agentúra DPA.

OSN obnoví vyšetrovanie záhadnej smrti svojho generálneho tajomníka
SITA/AP

Vyšetrovanie uzavreli v roku 1962

Švédsky diplomat cestoval so svojím tímom OSN vyjednať prímerie v Kongu, keď jeho lietadlo havarovalo v septembri 1961 v Ndole, vtedy súčasti Severnej Rodézie, teraz Zambie. Pôvodné vyšetrovanie komisie OSN, ktoré uzavreli v roku 1962, nedokázalo stanoviť príčinu havárie. Odvtedy sa viackrát objavili správy, že jeho lietadlo bolo zostrelené.

Členské štáty OSN sa na konci decembri rozhodli otvoriť znova prípad po tom, ako komisia medzinárodných právnikov uviedla, že nové dôkazy by mohli objasniť udalosti okolo havárie a definitívne odpovedať na obvinenia, že bol Hammarskjöld zavraždený.

Pomôcť by mohla americká NSA

Právnici v správe uviedli, že záznamy potrebné pre vyšetrovanie by mohli poskytnúť USA. Americká Národná bezpečnostná agentúra v tom čase v regióne zbierala informácie a mohla byť mať záznam rádiových rozhovorov z letiska v Ndole z noci, kedy došlo k havárii.

Nová komisia bude mať tri mesiace na posúdenie nových dôkazov získaných v uplynulých rokoch o okolnostiach havárie. Svoje závery predloží generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi na konci júna.

Hammarskjöld sa stal generálnym tajomníkom OSN v roku 1953.
Vo vyšetrovacej komisii zasadnú Mohamed Chande Othman z Tanzánie, Kerryn Macaulay z Austrálie a Henrik Larsen z Dánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok