Súperiace izraelské strany získali podľa odhadov rovnaký počet mandátov

TA3 TASR
17.3.2015 21:19

Vládnuca strana Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua získala v parlamentných voľbách približne rovnaký počet hlasov voličov ako opozičný Sionistický tábor Jicchaka Herzoga.

Súperiace izraelské strany získali podľa odhadov rovnaký počet mandátov
SITA/AP

Výsledky budú ráno

Podľa exit pollov televíznych staníc Channel 10 a  Channel 1 si Likud a Sionistický tábor zabezpečili po 27 kresiel v 120-člennom izraelskom parlamente, zatiaľ čo podľa exit pollu televízie Channel 2 získal Netanjahuov Likud 28 kresiel oproti 27 kreslám Herzogovho Sionistického bloku. Konečné výsledky sa očakávajú v stredu skoro ráno.

"Napriek všetkému: veľké víťazstvo pre Likud, veľké víťazstvo pre národný tábor vedený Likudom, veľké víťazstvo pre izraelský ľud," uviedol na Twitteri premiér.

Herzog odmietol priznať porážku

Vodca izraelskej opozície Jicchak Herzog odmietol priznať porážku. Ako neskoro v noci povedal svojim stúpencom, urobí "všetko pre to", aby dal dohromady budúcu koaličnú vládu, informovala tlačová agentúra AP.

Rozhodnutie o tom, kto zostaví vládu, bude zrejme v rukách Mošeho Kahlona, vodcu novej centristickej strany, ktorá by mohla poskytnúť potrebnú podporu k zabezpečeniu väčšiny. Kahlon, ktorého predvolebný program sa sústredil na zníženie vysokých životných nákladov v Izraeli, odmietol vyjadriť vopred podporu jednej či druhej strane.

Herzog povedal, že hovoril s potenciálnymi koaličnými partnermi a je rozhodnutý urobiť všetko pre to, aby sa sformovala "naozaj vláda sociálneho zmierenia". "Počkáme si na skutočné výsledky - všetko je otvorené...," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok