Bude Západ bojkotovať futbalové majstrovstvá sveta v Rusku?

TASR
16.3.2015 15:08

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol spojencom svojej krajiny, aby zvážili bojkot futbalových MS sveta v Rusku 2018. A to v prípade, že Rusko nestiahne svoje jednotky z východnej Ukrajiny.

Bude Západ bojkotovať futbalové majstrovstvá sveta v Rusku?
SITA/AP

Porošenko: Malo by sa diskutovať o bojkote

V rozhovore pre nemecký denník Bild Porošenko vyhlásil, že futbal a politiku by radšej nespájal, ale momentálne nemá na výber, keďže ukrajinský klub Šachtar Doneck musí hrávať svoje zápasy na štadióne v Ľvove, keďže jeho "domovské mesto Doneck okupujú proruskí separatisti".

Podľa neho by sa o bojkote futbalových majstrovstiev malo diskutovať. "Myslím, že kým sú ruské jednotky na Ukrajine, majstrovstvá sveta v tejto krajine sú nemysliteľné," uviedol Porošenko, ktorý je na oficiálnej návšteve v Nemecku.

Žiada o zosilnenie sankcií

Ukrajinský prezident uviedol, že chce požiadať nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o zosilnenie sankcií voči Rusku za "opakované porušovanie dohody o prímerí" zo strany separatistov.

Merkelová bola spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom sprostredkovateľkou zmluvy o podmienkach obnovenia mieru na východe Ukrajiny, ktorou súčasťou bola aj dohoda o prímerí.

Rusko odmietlo úvahy o bojkote

Rusko dnes prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova odmietlo slová ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby medzinárodné spoločenstvo zvážilo bojkot MS vo futbale v roku 2018, ktorých dejiskom bude 11 ruských miest.

Všetky záväzky organizátorskej krajiny svetového šampionátu by sa včas mali splniť, zdôraznil dnes v Petrohrade Peskov. "Rusko už neraz ukázalo, že je schopné organizovať špičkové športové svetové podujatia," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok