Ceny ropy pokračovali v prepade, ocitli sa na niekoľkoročnom minime

TASR
16.3.2015 21:37

Ceny ropy pokračovali v poklese a padli na nové päťročné minimum. Dôvodom sú obavy z nadmernej ponuky. Americká WTI sa obchodovala pod úrovňou 44,50 dolárov (42,09 eura) za barel.

Ceny ropy pokračovali v prepade, ocitli sa na niekoľkoročnom minime
SITA/AP

Barel americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa predával po 44,30 USD. Cena kontraktu sa prepadla o 2,21 USD alebo 4,7 % a uzavrela na úrovni 44,84 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent zlacnel o 35 centov na 54,32 USD za barel.

Dôvodom pádu cien čierneho zlata bolo varovanie Medzinárodnej agentúry pre energetiku, že globálne ceny komodity môžu pokračovať v poklese, ak bude ponuka na trhu naďalej rásť. Americkí producenti aj napriek zmenšovaniu skladovacích kapacít stále pumpujú ropu. Za celý uplynulý týždeň sa ceny ropy prepadli o 9,6 %.

Produkcia ropy v USA rovnako ako zásoby komodity sú najvyššie za tri desaťročia. Ťažbu neznížili ani členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Medzinárodná agentúra pre energetiku vzhľadom na tieto fundamenty varovala, že stabilizácia cien ropy je zrejme len zdanlivá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok