Eltona Johna rozhnevali Dolce & Gabbana výrokom o deťoch homosexuálov

SITA TA3
16.3.2015 15:32

Speváka pobúrili výroky Domenica Dolceho a Stefana Gabbanu, ktorí nazvali deti počaté prostredníctvom umelého oplodnenia syntetickými.

Eltona Johna rozhnevali Dolce & Gabbana výrokom o deťoch homosexuálov
SITA/AP

Bojkotujú módny dom

Britský hudobník Elton John vyzval na bojkot talianskej módnej značky Dolce & Gabbana. Spravil tak po tom, čo jej zakladatelia Domenico Dolce a Stefano Gabbana v rozhovore pre taliansky magazín Panorama povedali, že nesúhlasia s umelým oplodnením a adopciami detí homosexuálnymi pármi.

K bojkotu sa už pridalo viacero známych osobností ako napríklad Ricky Martin, Martina Navrátilová, Al Roker či Courtney Love.

Syntetické deti z maternice

"Sme proti tomu, aby si homosexuáli mohli adoptovať deti. Jediná rodina je tá tradičná. Žiadne chemické potomstvo a prenajaté maternice. Život plynie prirodzene, to sú veci, ktoré by sa nemali meniť," uviedli návrhári, ktorí sú sami homosexuáli.

"Narodili ste sa matke a otcovi, alebo aspoň tak by to malo byť. Chemické deti sú pre mňa syntetické deti. Prenajatá maternica, spermie vybraté z katalógu," dodal Dolce.

Neoblečiem si Dolce & Gabbana

Na tieto výroky zareagoval 67-ročný John, ktorý s manželom Davidom Furnishom vychováva dve deti počaté prostredníctvom umelého oplodnenia. "Ako sa opovažujete nazvať moje prekrásne deti syntetickými. Môžete sa hanbiť, že ste tými vašimi odsudzujúcimi prstami pohrozili umelému oplodneniu - zázraku, ktorý umožnil tisícom milujúcich ľudí, heterosexuálom aj homosexuálom, splniť si svoj sen mať deti. Vaše archaické zmýšľanie je zastarané, presne ako vaše oblečenie. Už si nikdy neoblečiem Dolce & Gabbana," vyhlásil hudobník.

Gabbana následne prostredníctvom služby Instagram nazval Johna fašistom, pričom sa odvolával na slobodu prejavu. Tieto výroky však neskôr zmazal.

Singapore_People_Elton_John-68ad2b9cadf8462cb4249f015018a79d.JPEG

Elton John má so svojim manželom Davidom Furnishom dve deti. (SITA/AP)

Sociálnu sieť zaplavili deti zo skúmavky

Páry po celom svete urazilo vyjadrenie návrhárov o "syntetických" deťoch. Domenico Dolce takto nazval deti zo skúmavky. Na sociálnej sieti Twitter vznikol hashtag #boycottdolcegabbana, pod ktorým sa objavujú fotografie detí homosexuálnych i heterosexuálnych párov, ktoré sa narodili po oplodnení zo skúmavky.

Návrhár z tradičnej sicílskej rodiny

Talianski módni návrhári zareagovali na kritiku zo strany hudobníka Eltona Johna. "Pevne veríme v demokraciu a základný princíp slobody prejavu, ktorý ju podporuje. Hovorili sme o tom, ako vnímame realitu my, ale našim úmyslom nikdy nebolo kritizovať rozhodnutia iných ľudí. Veríme v slobodu a lásku," uviedol v reakcii na hudobníkovu kritiku 52-ročný Gabbana.

"Som Sicílčan a vyrastal som v tradičnej rodine tvorenej matkou, otcom a deťmi. Som si veľmi dobre vedomý, že existujú aj iné typy rodín a že sú rovnako legitímne ako tá, ktorú poznám ja. Ale z mojej osobnej skúsenosti mala rodina iné zloženie. Tam som spoznal hodnoty lásky a rodiny. To je realita, v ktorej som vyrastal, ale to neznamená, že nemám pochopenie aj pre iné typy rodín. Hovoril som o mojom osobnom názore, bez toho aby som súdil výber a rozhodnutia iných ľudí," dodal Dolce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok