Masívne protesty v Brazílii pokračujú, dôvodom sú rastúce ceny a korupcia

ČTK
15.3.2015 21:25

Protestné pochody sa konajú v čase, keď sa Brazílii nedarí prekonať ekonomickú a politickú krízu a vrátiť sa k hospodárskemu rastu, ktorý sa zastavil v roku 2011.

Masívne protesty v Brazílii pokračujú, dôvodom sú rastúce ceny a korupcia
SITA/AP

Ekonomická a politická kríza

Až milión ľudí sa po celej Brazílii zúčastňuje protestných pochodov proti stagnujúcej ekonomike, rastúcim cenám a korupcii. Požadujú ale tiež, aby sa začal proces s ľavicovou prezidentkou Dilmou Rousseffovou, ktorú podozrievajú zo zneužitia právomocí. Protesty sú ale podľa televíznych záberov väčšinou pokojné.

Protestné pochody sa konajú v čase, keď sa Brazílii nedarí prekonať ekonomickú a politickú krízu a vrátiť sa k hospodárskemu rastu, ktorý sa zastavil v roku 2011. Vtedy sa Rousseffová prvýkrát ujala úradu.

Najviac demonštrantov je hlásených zo Sao Paula

Najviac demonštrantov je hlásených zo Sao Paula, kde sa ich zišlo asi 580 000. Vysoká je účasť aj v Riu de Janeiro a v hlavnom meste Brazília.

Demonštrácie sa konajú vo viac než siedmich desiatkach miest po celej krajine, asi 15 000 ľudí bolo tiež na slávnej pláži Copacabana.

Korupčný škandál

Rousseffová sa pred tromi mesiacmi ujala už druhýkrát úradu prezidentky a nie je pravdepodobné, že by sa chystala rezignovať alebo jej hrozilo obvinenie zo zneužitia právomocí, po ktorom volá mnoho jej odporcov.

Tým sa nepáči päť rokov ekonomickej stagnácie a korupčný škandál v štátnej energetickej spoločnosti Petrobras. Ten je považovaný za vôbec najväčší prípad korupcie v dejinách Brazílie.

Protesty sú prevažne pokojné

Protesty sú prevažne pokojné, na rozdiel od masívnych demonštrácií v roku 2013, kedy Brazílčania protestovali proti vysokým výdavkom v súvislosti s konaním futbalových majstrovstiev sveta v roku 2014.

Mnoho ekonómov očakáva, že Brazília sa tento rok prepadne do recesie. Miera inflácie je na desaťročnom maxime a miestna mena real klesla v tomto roku k doláru o viac než 22 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok