Poslanci prelomili veto prezidenta, poplatky za prednostné vyšetrenia končia

TASR, TA3
11.3.2015 13:01

Poplatky u lekárov dostanú nové pravidlá a prednostné objednávanie v ambulanciách sa zruší. Poslanci 81 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne schválili novelu o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Prezident chcel odbornú diskusiu

Kiska vrátil právnu normu do parlamentu ako celok, čo znamená, že poslanci už nemohli robiť v zákone žiadne zmeny. Mohli si len vybrať, či novelu opätovne podporia alebo nie. "Vrátenie schváleného zákona utvára priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán," uviedol v odôvodnení svojho veta Kiska.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa na príprave novely pracovalo dva roky a pacienti vďaka nej budú vedieť, za čo majú platiť. "Chcem zdôrazniť, že tento zákon sme robili na podklade pacientov a na základe ich žiadosti, chceli mať v poplatkoch jasno, za čo majú platiť a za čo nie. Nesúhlasím s tým, že pacient má byť rukojemník medzi poisťovňou a poskytovateľom," povedal minister s tým, že lekári majú dosť peňazí na poskytovanie starostlivosti v potrebnom rozsahu.

Novotný: Smer si nechce pripustiť chybu

Poslanec a člen zdravotníckeho výboru Viliam Novotný si myslí, že Smer-SD si nechce pripustiť chybu. "Som prekvapený, že ani teraz, lebo prezident urobil odborne správne rozhodnutie, keď zákon vrátil. Zákon mal urobiť poriadok s poplatkami a vyvolal ešte väčší chaos. Poplatky nezrušil, len sa premenujú. Tento zákon mal byť jednoznačný a dnes ani súkromní lekári, ani ministerstvo celkom presne nevie, či budú môcť spoplatniť nezazmluvnené výkony," zhrnul.

Poukázal tiež na nespokojnosť so zrušením prednostných vyšetrení.
Podľa samotnej novely za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny.

P
oplatky za prednostné vyšetrenie zrušil cez pozmeňujúci návrh poslanec Juraj Blanár. Inštitút prednostného poskytovania zdravotnej starostlivosti podľa neho spôsoboval v praxi problémy a mnohí pacienti tak čakajú, keďže ich predbehnú tí platiaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok