Špecializovaný súd vymeral tresty vo veľkej korupčnej kauze slovenského futbalu

TASR
10.3.2015 14:14

Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil tresty pre troch aktérov prípadu. Ide o bývalých dunajskostredských futbalistov Ivana Hodúra, Michala Diana a Marka Božoňa.

Dostali podmienečné tresty

Trojica sa priznala, že v súvislosti s viacerými futbalovými zápasmi prijali úplatok a následne ovplyvňovali jeho priebeh za účelom úspešného tipovania a výhry zo stávkovej činnosti. Dohodu o vine a treste s prokurátorom uzavreli ešte vlani v októbri.

Dnes ju na verejnom zasadnutí odobril súd. Ivana Hodúra odsúdil na tri roky podmienečne, Michala Diana a Marka Božoňa na dvojročný podmienečný trest. Zároveň im uložil skúšobnú dobu vo výmere tri roky pre Hodúra a dva roky pre Diana a Božoňa.

Bývalým futbalistom súd rozdal i finančné tresty. Hodúrovi vo výške 3000 eur, Dianovi a Bozoňovi po 2500 eur.

Aktéri korupčnej kauzy sa podľa rozhodnutia súdu majú tiež zákaz navzájom stretávať. Hodúrovi bol napokon uložený probačný dohľad.

Súd bývalých futbalistov uznal vinných z toho, že prijali úplatky a ovplyvnili výsledky celkom šiestich futbalových zápasov. Štyri z nich sa týkajú futbalového klubu FK DAC 1904 Dunajská Streda a odohrali sa v roku 2013. Zvyšné dva sa týkajú účinkovania Hodúra vo FK Nitra v roku 2011.

Trestné konanie ešte neskončilo

„Tresty sú primerané okolnostiam, za akých došlo k spáchaniu trestného činu,“ zhodnotil prokurátor. Ten výšku finančného trestu stanovoval na základe aktuálnej situácie mladých mužov. „Môžem povedať, že ich majetkové pomery sú v súčasnosti také, že umožňovali uloženie len takejto výšky trestu,“ ozrejmil.

Trestné konanie v kauze zatiaľ ešte neskončilo. „Vo všeobecnosti môžem povedať, že viaceré osoby z tých, ktoré sú stíhané za podplácanie hráčov, sa k trestnému činu priznali a je pravdepodobné, že ich trestné veci skončia tým istým spôsobom, teda uzavretím dohody o vine a treste,“ naznačil prokurátor. O koho by konkrétne malo ísť, nespresnil.

„V každom prípade platí, že určite dochádza k ovplyvňovaniu priebehu a výsledku športových zápasov a nielen vo futbale, ale aj v iných športoch,“ skonštatoval prokurátor.

Profesionálne si už nezahrajú

Celosvetový zákaz aktívnej futbalovej činnosti udelila Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu športovcom na svojom zasadnutí v decembri 2013. Najvyšší trest dostala dvojica hráčov v úlohe organizátorov korupčného správania sa - Ivan Žiga a Marián Dirnbach. Obaja majú zastavenú činnosť na 25 rokov.

Tomáš Huber, Michal Dian a Marek Božoň dostali 'stop' na 18 rokov. Bývalému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Hodúrovi zastavila disciplinárka činnosť na 14 rokov.

Zaisťovacia policajná akcia v súvislosti s týmto prípadom prebehla v Česku aj na Slovensku 11. septembra. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť v SR, ostatných v ČR. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenie na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami.

Na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina. Na vrchole pyramídy podľa polície stojí osoba, ktorá sa nachádza v Ázii a online uzatvárala stávky na zmanipulované futbalové zápasy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok