Kurdským pešmergom sa podarilo vytlačiť sily IS z okolia Kirkúku

ČTK
9.3.2015 15:39

Oddiely kurdských pešmergov podľa guvernéra provincie Kirkúk Nadžmaldína Karíma zahájili ofenzívu ostreľovaním pozícií radikálov, následne sa im podarilo posunúť frontovú líniu na niektorých miestach až o päť kilometrov smerom od mesta.

Kurdským pešmergom sa podarilo vytlačiť sily IS z okolia Kirkúku
SITA/AP

Kirkúk v kurdskej sfére vplyvu

Pod svoju kontrolu tak Kurdi znovu získali niekoľko okolitých usadlostí. Úspešná ofenzíva pešmergov, ktorí vraj momentálne čelia zo strany IS len minimálnemu odporu, tak aj naďalej pokračuje.

Pokus o dobytie Kirkúku zahájil IS na konci januára. V meste žijú Arabi, Kurdi i irackí Turkméni. Napriek tomu, že sunnitskí Arabi tvoria zhruba tri štvrtiny obyvateľov mesta, Kurdi sa dlhodobo usilujú o začlenenie Kirkúku do autonómnych oblastí pod svojou správou. Po zrútení obrany severu Iraku pod tlakom IS v júny minulého roka mesto obsadili práve kurdskí bojovníci. V okolí Kirkúku sa nachádzajú bohaté ropné polia.

Na snahu pripojiť sa k polovojenským jednotkám bojujúcim proti islamistom v okolí Kirkúku doplatilo 20 mužov. K ich vražde došlo v meste Havídža, ktoré je považované za jeden z oporných bodov IS v tomto regióne.

Informácie nebolo možné nezávisle potvrdiť, na sociálnych sieťach sa ale objavilo množstvo fotografií tiel mŕtvych mužov. Je na nich vidieť, ako sú zavesení za nohy na stĺpoch elektrického vedenia pod obrovskou vlajkou Islamského štátu.

IS ustupuje aj v Tikríte

Územné straty islamisti údajne zaznamenali taktiež v okolí Tikrítu, rodisku bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna, kde proti nim postupuje iracká armáda a polovojenské jednotky šítskych dobrovoľníkov. V súčasnosti sa najťažšie boje vedú o mesto Alám, ktoré leží niekoľko kilometrov severne od Tikrítu.

Na operácii okolo Tikrítu Irak nespolupracuje s USA, na mieste je ale údajne niekoľko iránskych vojenských poradcov, v ich čele údajne stojí Kásem Sulejmání, veliteľ elitných iránskych jednotiek Al-Kuds špecializovaných na operácie v zahraničí.

Na tlačovej konferencii pri príležitosti návštěvy šéfa amerického generálneho štábu Martina Dempseyho v Bagdade uviedol iracký minister obrany Chálid Ubajdí, že Irak sa snaží pomoc oboch vzájomne znepriateľených krajín udržať v rovnováhe. Jeho krajina vraj ale uvíta pomoc akéhokoľvek štátu, "nakoľko ju akútne potrebujeme, pretože sme vo vojne".

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát obsadili v uplynulých mesiacoch rozsiahle územia v Iraku a susednej Sýrii. Ich ofenzívu sa snaží zastaviť iracká armáda, kurdskí bojovníci a spojenci na čele s USA, ktorí podnikajú cielené nálety na pozície islamistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok