Sagan zaútočí na Strade Bianche, Peter Velits pôjde Paríž - Nice

SITA
6.3.2015 10:53

Lídrom tímu Tinkoff-Saxo na pretekoch Strade Bianche bude Slovák Peter Sagan, ktorý rovnako ako jeho fanúšikovia túži po prvých víťazných pretekoch v novom drese. Peter Velits sa ocitol v zostave tímu BMC Racing pre etapové preteky Paríž - Nice, ktoré odštartujú v nedeľu 8. marca prológom v Maurepas.

Sagan zaútočí na Strade Bianche, Peter Velits pôjde Paríž - Nice
FcB P. S.

Sagan patrí medzi favoritov

Deviaty ročník cyklistických pretekov Strade Bianche v Taliansku už túto sobotu umožní ukázať sa špecialistom na klasiky, ako sú pripravení na náročnú jarnú sezónu. Dvesto kilometrov malebnými zákutiami, ale aj prašnými cestami Toskánska s cieľom v historickom meste Siena preverí silu jednotlivých tímov pred náročným marcom a aprílom v Európe.

Práve Strade Bianche je prvým dielom z trojice veľkých jarných podujatí v Taliansku. Zostávajúcimi dvomi sú preteky WorldTour Tirreno Adriatico a jedna z monumentálnych klasík Miláno - Sanremo. Lídrom tímu Tinkoff-Saxo bude Slovák Peter Sagan, ktorý rovnako ako jeho fanúšikovia túži po prvých víťazných pretekoch v novom drese.

Na Strade Bianche skončil 25-ročný Žilinčan v ostatných dvoch rokoch druhý, vlani sa mu v záverečnom stúpaní pred Sienou vzdialil Poliak Michal Kwiatkowski. V roku 2013 daroval Sagan víťazstvo svojmu vtedajšiemu tímovému kolegovi Talianovi Morenovi Moserovi. Slovenského majstra budú na "Bielych cestách" podporovať Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Maciej Bodnar, Manuele Boaro, Christopher Juul-Jensen, jeho brat Juraj a Matteo Tosatto.

"Strade Bianche sú preteky, ktoré vedú malebnou krajinou s krásnymi výhľadmi. Vyhovujú aj môjmu štýlu jazdenia. Dúfam, že dosiahnem dobrý výsledok v mojich prvých európskych pretekoch roka 2015," uviedol Sagan v tlačovej správe tímu.

Experti tvrdia, že Strade Bianche sú akýmsi mixom pretekov na severe Francúzska a vo Flámsku známych najmä množstvom nebezpečných sekcií "pavé", čiže kamenných kociek s podujatiami tzv. Ardénskych klasík, známych kopcovitejším profilom. Z celkového počtu 200 km na Strade Bianche vedie 50 km po prašných cestách vidieckou krajinou s poľnohospodárskym charakterom, ale nechýbajú ani malebné toskánske kopčeky a údolia s vinicami.

"Prašné úseky zahŕňajú viaceré náročné stúpania a zároveň klesania, ktoré na štrkovom podklade so skrytými nástrahami v podobe kameňov a dier dokonale preveria kvality jazdcov a ich ovládanie bicykla. Pretekári prichádzajú do cieľa v Siene vyčerpaní, pokrytí nánosmi prachu, ale zároveň s pocitom, že tieto preteky musia milovať,“ píše server Cyclingnews o špecifikách Strade Bianche.

Preteky v Toskánsku majú viacero favoritov a tí sa zgrupujú najmä zo známych mien cyklistov, ktorí tam už v minulosti dokázali zvíťaziť. Švajčiarsky expert na klasiky Fabian Cancellara vyhral Strade Bianche v rokoch 2008 a 2012 a túži po treťom plnom zásahu. "Sú to jedny z mojich najobľúbenejších pretekov. Budem dobre pripravený na ďalšiu výzvu s cieľom vyhrať aj tretíkrát. Verím, že sa budem môcť spoľahnúť na výraznú podporu kolegov v tíme,“ povedal Cancellara, ktorý si oblieka dres tímu Trek Factory.

Jeho veľkými vyzývateľmi by mali byť okrem Sagana aj Niki Terpstra (Etixx - Quick-Step), Greg van Avermaet (BMC), Alejandro Valverde (Movistar) či úradujúci šampión Tour de France Vincenzo Nibali (Astana). Sobotňajšie preteky majú štart o 10.30 h SEČ v San Gimignane a predpokladaný príchod víťaza do cieľa v Siene je o 15.30 h.

P. Velits bude na Paríž-Nice pomáhať Garderenovi

Slovák Peter Velits sa ocitol v zostave tímu BMC Racing pre etapové preteky Paríž - Nice, ktoré odštartujú v nedeľu 8. marca prológom v Maurepas. Líder zoskupenia Tejay van Garderen bude mať na francúzskych cestách k dispozícii aj víťaza Tour Down Under a nového držiteľa svetového rekordu v hodinovke Rohana Dennisa či majstra sveta z roku 2012 Phillipa Gilberta.

BMC nominovalo tiež Silvana Dilliera, Bena Hermansa, Amaëla Moinarda a Michaela Schära. Preteky slnka, ako Paríž - Nice prezývajú, sú prvým európskym podujatím v kalendári WorldTour 2015.

Peter Velits sa naposledy predstavil na februárových pretekoch Okolo Ománu, na ktorých Van Garderen obsadil v celkovom poradí druhé miesto. Američan musel vlani pre chorobu z Paríž - Nice odstúpiť počas druhého dňa, tím BMC následne začal jazdiť pre Velitsa, ktorý napokon skončil deviaty. Pred dvoma rokmi bol 30-ročný Púchovčan desiaty.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok