Bratislava hostí svetovú cyklistickú elitu

SITA TA3
7.3.2015 17:31

Bratislava hostí počas víkendu kongres Európskej cyklistickej únie a semináre Medzinárodnej cyklistickej únie. Obe podujatia sa konajú na Slovensku historicky prvýkrát. Do Bratislavy zavítal aj prezident UCI Brian Cookson.

Cookson sa k dopingu odmietol vyjadriť

Šesťdesiatriročný Brit sa však vyhol odpovedi na aktuálny problém, keď UCI žiada, aby kazašskému tímu Astana, zapletenému do série dopingových prípadov, odobrala licenčná komisia licenciu Pro Tour. "Nevyjadrujem sa k tejto téme, čakáme na finálne rozhodnutie," stručne odvetil Cookson.

V dopingovej oblasti pripravuje UCI zásadnú zmenu, keď o dopingových trestoch nebudú v budúcnosti rozhodovať národné, ale priamo medzinárodná federácia.

Viac cyklistiky na Slovensku

Na nedeľňajší kongres Európskej cyklistickej únie pricestovalo 43 delegácií z členských štátov únie, zväčša prezidentov a generálnych sekretárov.

"Z pohľadu Slovenska sa budeme uchádzať o ME v cyklokrose masters ešte v závere roka 2015 a o ME v horskej cyklistike v maratóne v roku 2017. V prípade pridelenia sa ME uskutočnia v Banskej Bystrici, resp. Svite," odpovedal na otázku SITA prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara a dodal: "Budeme sa tiež usilovať o získanie finančných prostriedky z fondov UEC zameraných na talentovanú mládež. O dva-tri roky by sme chceli byť usporiadateľmi ďalšieho seminára UCI so zameraním na rozvoj mládežníckej a ženskej cyklistiky."

O dejisku rokovania kongresu UEC v Bratislave sa rozhodlo na kongrese v Talline v roku 2014. Jediným protikandidátom bolo Rakúsko. Aj prezident UEC 41-ročný Francúz David Lappartient je v Bratislave po prvý raz. "Ale druhý raz som na Slovensku, predtým som bol v Poprade, kde som takmer zamrzol," pripomenul svoju účasť na cyklokrosových majstrovstvách sveta pod Tatrami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok