V Pekingu prebieha výročné zasadnutie čínskeho parlamentu

TASR TA3
5.3.2015 07:22

Kultové Námestie nebeského pokoja v Pekingu, ktoré je zvyčajne plné turistov a dopravy, dnes poslúžilo ako improvizované parkovisko pre účastníkov 11-dňového výročného zasadnutia jednokomorového čínskeho parlamentu - Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov -, ktoré sa dnes začalo.

V Pekingu prebieha výročné zasadnutie čínskeho parlamentu
SITA/AP

Zasadnutie otvorili spoločným spevom

Polícia dozerala na bezpečnosť na dvojkolesových motorových dvojkolkách segway, keď sa takmer 3000 delegátov v chladnom ráne schádzalo do Veľkej sály ľudu, sídla parlamentu. Väčšina delegátov bola oblečená v tradičnej čiernej, niektorí však prišli v národných kostýmoch etnických menšín, ktoré vynikali svojou farebnosťou.

Mnohí z delegátov sa fotografovali v skupinkách na schodoch parlamentu: robili si mobilmi "selfie" zábery. Zasadnutie otvorili spoločným spevom čínskej národnej hymny, po ktorom vystúpil premiér Li Kche-čchiang s náčrtom hlavnej ekonomickej stratégie roka. Počas jeho 90-minútového vystúpenia bolo v zaplnenej sále počuť iba obracanie stránok správy o hospodárení vlády.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sedel v strede ďalších straníckych pohlavárov na pódiu. Podľa čínskych médií je medzi delegátmi aj vyše 200 boháčov vrátane 36 miliardárov. Jedným z nich je energetický magnát Li Che-ťün, šéf spoločnosti Hanergy Holding Group, ktorý nedávno na priečke najbohatšieho muža Číny vystriedal generálneho riaditeľa firmy Alibaba Jacka Maa.

Kritika vlády pre životné prostredie

Životné prostredie bolo jedinou oblasťou, v ktorej delegáti, oslovení agentúrou DPA, kritizovali otvorene vládu. Väčšina, podobne ako delegát z Čínskej akadémie vied Wang Wej, povedala, že presadzovanie zákona v tejto oblasti nie je dostatočné a limity nie sú dostatočne vysoké, čo vedie k pomalému zlepšovaniu životného prostredia.

Peking dnes zahaľoval sivý opar, podľa údajov americkej ambasády prekročila popoludní koncentrácia mikročastíc menších ako 2,5 mikrometra 200 mikrogramov na kubický meter. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča ako maximálnu dennú dávku znečistenia 25 mikrogramov na kubický meter, vysvetlila DPA.

Viac nám povedal sinológ Martin Slobodník

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok