Španielsky parlament schválil prvý balík úsporných opatrení

TASR
11.1.2012 15:26

panielsky parlament schválil prvý balík úsporných opatrení novej konzervatívnej vlády premiéra Mariana Rajoya. Škrty vo výdavkoch štátu vo výške 8,9 miliardy eur zahŕňajú zvýšenie daní z príjmu a majetku a majú za cieľ znížiť obrovský štátny deficit krajiny.

Španielsky parlament schválil prvý balík úsporných opatrení
SITA

Balík opatrení dnes v 350-člennej dolnej komore parlamentu podporilo 197 poslancov. Vládnuca Ľudová strana (PP), ktorá vyhrala novembrové parlamentné voľby, má v dolnej komore absolútnu väčšinu.
Minister financií Cristóbal Montoro povedal, že opatrenia, ktoré avizovala vláda 30. decembra, sú tvrdé, ale nevyhnutné vzhľadom na zlé hospodárenie bývalej vlády socialistov.

Montoro zdôraznil, že Španielsko sa začína upadať do recesie a jeho ekonomika s 21,5-percentnou nezamestnanosťou stagnuje.

Vláda premiéra Mariana Rajoya zložila sľub 21. decembra. Je zložená zväčša z jeho blízkych spolupracovníkov a nezávislých expertov, ktorí majú oživiť stagnujúcu ekonomiku a obmedziť výdavky.
Rajoy po voľbách v parlamente vyhlásil, že jeho vláda si kladie za cieľ znížiť rozpočtový deficit Španielska o 16,5 miliardy eur v roku 2012 a súčasne stimulovať hospodársky rast. Preto sústredí "všetky svoje sily" na boj s nezamestnanosťou, ktorá je najvyššia v Európskej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok