Rusko chce výnimku z potravinového embarga pre Grécko a Maďarsko

TASR
3.3.2015 12:31

Rusko bude hľadať spôsob, ako zmierniť potravinové embargo voči Grécku a Maďarsku tak, aby tento krok bol v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. Povedal to ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev.

Rusko chce výnimku z potravinového embarga pre Grécko a Maďarsko
SITA

Riešenie v súlade s normami WTO

"Musíme nájsť riešenie, ktoré je v súlade s normami WTO. Nie je totiž možné urobiť výnimku pre niektoré krajiny," povedal Uljukajev. Dodal, že možnosti, ako by grécke a maďarské podniky mohli vstúpiť na ruský trh, poskytujú napríklad daňové a procesné mechanizmy.

Už počas víkendu štátny tajomník gréckeho ministerstva poľnohospodárstva Panagiotis Sguridis požiadal Rusko o čiastočné uvoľnenie embarga voči Grécku. Ako uviedol spravodajský server Sputnik, Sguridis požiadal o vyňatie niektorých položiek zo zoznamu embargovaných potravín. Ak by to Rusi urobili, Gréci by mohli opäť vyvážať na ruský trh pomaranče, jahody či broskyne.

Grécky vývoz embargom trpí

Rusko zaviedlo embargo na dovoz niektorých potravín z Európskej únie, ale aj z USA, Kanady, Austrálie a Nórska v auguste minulého roka. Bola to odveta za sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko za anexiu Krymu vlani v marci a za jeho neskoršie kroky v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na východe Ukrajiny.

Embargo predbežne platí jeden rok, no viaceré krajiny EÚ to už výrazne pocítili. Čo sa týka Grécka, vývoz jeho potravín do Ruska klesol od zavedenia embarga viac než o 40 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok