Nitra vedie nad Martinom 2:0, Košice vyrovnali na 1:1

TASR, TA3
1.3.2015 20:05

Hokejisti HC Košice vyrovnali stav štvrťfinálovej série Slovnaft play-off Tipsport extraligy s ŠHK 37 Piešťany na 1:1, keď v nedeľu odčinili svoje sobotňajšie zaváhanie a vyhrali 5:2.

Nitra vedie nad Martinom 2:0, Košice vyrovnali na 1:1
SITA/Martin Havran

HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 5:2 (1:0, 3:1, 1:1)
Góly: 3. Jánošík (Spilar, Jenčík), 30. Sojčík (Kutálek, Černák), 32. Jenčík (Jánošík), 36. Kutálek (Jánošík), 45. Jenčík (Spilar) - 31. Klempa (Mišura, Leško), 51. Kotaška (Konečný). Rozhodovali: Kubuš, T. Orolin - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 5:7, navyše: Šedivý (Piešťany) 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3872 divákov

Zostavy:
HC Košice: Hylák - Černák, Philipp, Jánošík, Šeda, Cebák, Macejko, Drgoň - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bicek, Hrnka, Lapšanský - Kutálek, Chovan, Sojčík - Bondra, Suja, Hinďoš
ŠHK 37 Piešťany: Rybár – Leppänen, Brňák, Škadra, Šedivý, Kotaška, Leško, Bučka, Rais – Petráš, Peško, Haring – Stupka, Pašek, Holovič – Klempa, Mišura, Konečný – Románek, Vaculín, Hudec
/stav série: 1:1/

Priebeh zápasu:
Domáci hráči začali náporom a od úvodných sekúnd zamestnávali Rybára. Už v 3. minúte brankár hostí kapituloval po strele Jánošíka, ktorý v presilovej hre napriahol od modrej čiary a prestrelil všetko čo mu stálo v ceste - 1:0. Vzápätí hrali Košičania ďalšiu presilovú hru, ale obrovské šance Jenčíka a Hrnku zostali nevyužité. O ďalšiu šancu "oceliarov" sa postaral v 10. minúte Kutálek, ale Rybár znova spoľahlivo zasiahol. Hostia z Piešťan mali najväčšiu šancu v 15. minúte no Brňákov projektil Hylák vytlačil mimo svoju bránku. V závere úvodnej tretiny si ešte domáci hráči vypracovali niekoľko príležitostí, stav sa však nezmenil.

Aj druhé dejstvo začali aktívnejšie "oceliari", nevyužili však početnú výhodu a neujal sa ani sľubný pokus Bondru. V 27. minúte sa dostal v útočnom pásme k zakončeniu Chovan, s jeho strelou po ľade si piešťanský brankár aj so šťastím poradil. Na opačnej strane sa o minútu neskôr ocitol medzi kruhmi osamotený Vaculín, Hylák však podržal svoj tím. Pekný prienik predviedol v 29. minúte Spilar, Rybár reflexívne zasiahol pravým betónom a o niekoľko sekúnd neskôr zlikvidoval i únik Lapšanského.

Na 2:0 zvýšil v polovici stretnutia Sojčík, ktorý zužitkoval milimetrovú prihrávku Kutáleka. Piešťany vrátil späť do stretnutia už o niekoľko sekúnd neskôr Klempa, ktorý šikovným únikom z pravej strany upravil na 2:1. Košická odpoveď na seba nenechala dlho čakať, keď v 32. minúte Jenčík využil početnú výhodu 5 proti 4 - 3:1. To nebolo všetko a v hre štyroch proti štyrom Kutálek v 36. minúte prekvapil Rybára strelou z úrovne bránkovej čiary a zvýšil už na 4:1.

V 44. minúte sa dostal do úniku Jenčík, ale zoči-voči Rybárovi nepochodil. Následne sa dostal k puku Spilar, potiahol ho až pred piešťanskú bránku a milimetrovou prihrávkou vyzval Jenčíka k zakončeniu, ktorý zakončoval do odkrytej bránky - 5:1. "Havrani" korigovali v 51. minúte tesne po skončení presilovej hry, keď Kotaška od modrej čiary prekonal Hyláka - 5:2. Dve minúty pred koncom duelu sa dostali do úniku Kutálek so Sojčíkom, ale druhý menovaný Rybára neprekonal.

HK Nitra - MHC Mountfield Martin 6:2 (2:1, 4:0, 0:1)
Góly: 9. Štefanka (Pupák, Bajtek), 20. J. Ručkay (Mráz), 22. H. Ručkay (Slovák), 25. Tománek (Stümpel), 30. Stümpel (Tománek, L. Novák), 32. Slovák (H. Ručkay) - 3. Varga (Dlouhý, L. Novák), 47. Svoboda. Rozhodovali: Hradil, Mikula (obaja ČR) - P. Šefčík, Stanzel, vylúčení: 9:10 navyše Bajtek (Nitra) 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0. Zmeny: od 25. min Čech za Dzubinu (Martin), 3056 divákov
/na zápasy 2:0/

Zostavy:
HK Nitra: Lakosil - Ordzovenský, König, Milo, Mezei, M. Novák, Kuzma, Bednár - Tománek, Stümpel, L. Novák - Lelkeš, Štefanka, Pupák - Slovák, Školiak, H. Ručkay - Mráz, Bajtek, J. Ručkay - Piačka
MHC Mounntfield Martin: Dzubina (25. Čech) - Ďatelinka, Dlouhý, Smrek, Matejka, Kolba, Brcko, Dvořák, Rusina - Zucker, Svoboda, Bílek - Markovič, Galamboš, Varga - Török, Fujerík, Važan - Jokeľ, Dírer, Pokrivčák

Priebeh zápasu:
V Nitre začali opäť oba tímy opatrne, Martin navyše so zostavou, v ktorej neostal kameň na kameni. Henrich Ručkay už v 2. minúte neukontroloval svoju hokejku a ponúkol hosťom štvorminútovú presilovku. Po 54 sekundách mu skrátil trest Varga, ktorý excelentným tečom Dlouhého strely od modrej poslal hostí do vedenia. Tí pôsobili lepším dojmom, ale v 9. minúte opäť spravili obrovskú hrúbku pri pokrývaní hráčov v obrannom pásme, osamotený Štefanka dostal prihrávku od Bajteka a blafákom do bekhendu prekonal Dzubinu.

V ďalšom priebehu pod Zoborom gradovala skôr atmosféra ako výkon oboch tímov a šance sa rodili len sporadicky. Štyridsaťosem sekúnd pred sirénou však Martin opäť doplatil na ďalšiu veľkú chybu pri bránení, keď Ďatelinka neustrážil pred bránkoviskom Jakuba Ručkaya a ten na dvakrát poslal Nitru do vedenia.

Druhá tretina priniesla nitriansky strelecký uragán a bezmocnosť zdecimovaných hostí. V 24. minúte potrestal ich zabudnutú defenzívu Henrich Ručkay a zápas sa zmenil na vystúpenie jedného tímu. Martin kopil chybu za chybou a jeho hráči trávili opäť veľa času na trestnej lavici. V 25. minúte Tománek z bezprostrednej blízkosti zvýšil na 4:1 a Dzubinu v bránke "kosačiek" vystriedal Čech.

V polovici stretnutia ukázal Stümpel svoj čuch na góly a v 32. minúte, hoci so šťastím, "vykúpal" Čecha aj Slovák. Niekoľko desiatok hosťujúcich fanúšikov sa následne druhému odovzdanému výkonu hráčov na ľade otočilo chrbtom a pred druhou sirénou vyprázdnili sektor. Bezradnosť hostí sa prejavila aj v závere tretiny počas 106-sekundovej presilovky o dvoch hráčov, ktorej sa Nitra bez problémov ubránila.

Úvod tretej tretiny negatívne poznačil Bajtekov atak na Smreka, ktorého po niekoľkominútovom ošetrovaní na ľade museli odviezť na nosidlách. Pre Bajteka sa zápas skončil, ale pre psychicky zdecimovaných hostí už 5-minútová presilovka veľa neznamenala. V 47. minúte sa však zdvojnásobila, Svoboda unikol domácej defenzíve a prekonal Lakosila. Rovnakú možnosť mala následne aj Nitra, ale v rozhodnutom zápase už nemala záujem doraziť Martinčanov ďalšími gólmi. Tréner Antonín Stavjaňu odstavil z hry svoju elitnú formáciu a zápas sa už len dohral.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok