Egyptský súd vyhlásil Hamas za teroristickú organizáciu

TASR
28.2.2015 22:02

Egyptský súd vyhlásil palestínske hnutie Hamas za teroristickú organizáciu. Informovali o tom egyptské justičné a bezpečnostné zdroje. Krok nasledoval mesiac po tom, ako sudca označil za teroristickú skupinu ozbrojené krídlo Hamasu, nazývané brigády Izaddína Kasáma.

Egyptský súd vyhlásil Hamas za teroristickú organizáciu
SITA/AP

Hamas je odnož egyptského Moslimského bratstva, ktoré úrady takisto vyhlásili za teroristickú skupinu. Navyše, systematicky ho potláčajú od roku 2013, keď armáda zosadila z prezidentského postu jedného z lídrov Moslimského bratstva, Muhammada Mursího.

Kým januárové rozhodnutie súdu bolo zamerané len proti ozbrojenému krídlu Hamasu, dnešné rozšírené nariadenie môže už mať horšie následky pre napäté vzťahy medzi Káhirou a Hamasom. Toto radikálne hnutie vládne v pásme Gazy, ktoré má spoločnú hranicu s Egyptom.

Zdroj blízky ozbrojenému krídlu Hamasu naznačil, že hnutie po januárovom rozhodnutí súdu proti jeho brigádam Izaddína Kasáma už nebude akceptovať Egypt ako sprostredkovateľa medzi Hamasom a Izraelom.

Káhira hrala dlhé roky hlavnú úlohu vo vyjednávaní prímeria medzi Izraelom a Hamasom - v auguste pomohla vyrokovať aj prímerie medzi oboma stranami, ktoré ukončilo 50-dňovú vojnu v pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok