Turci chcú v Karlových Varoch postaviť sochu Mustafu Kemala Atatürka

TASR
26.2.2015 10:48

V kúpeľnom centre Karlových Varov by mohla stáť socha Mustafu Kemala Atatürka. Želá si to skupina fanúšikov futbalového klubu Fenerbahče Istanbul. O povolenie už požiadali karlovarskú radnicu, napísal dnes na svojej webovej stránke Český rozhlas.

Turci chcú v Karlových Varoch postaviť sochu Mustafu Kemala Atatürka
SITA/AP

Mustafa Kemal sa v Karlových Varoch liečil

Socha má pripomenúť význam zakladateľa moderného tureckého štátu, ktorý sa v týchto kúpeľoch liečil v roku 1918. Zhotovenie a inštaláciu by pravdepodobne zabezpečili predkladatelia návrhu. V najbližšom čase o tom bude podľa ČRo rokovať rada mesta.

Socha by mala stáť oproti hotelu, v ktorom Mustafa Kemal počas svojho pobytu v Karlových Varoch býval. To znamená neďaleko Grandhotelu Pupp, v parku, kde stojí socha zakladateľa mesta, českého kráľa a rímskeho cisára Karola IV. Definitívne miesto však zatiaľ radnica neurčila.

Ostatný raz v Karlových Varoch zástupcovia radnice odhaľovali sochu politika v roku 2007. Na triede TGM sa objavila socha prezidenta osloboditeľa Tomáša Garriguea Masaryka. Predtým boli odhaľované a potom zasa ukladané do skladov sochy predstaviteľov bývalého režimu, dodáva ČRo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok