Ruské vojnové lode môžu využívať cyperské prístavy

TASR, TA3
25.2.2015 20:37

Rusko podpísalo dnes dohodu s Cyprom, ktorá umožní ruskému vojenskému námorníctvu pravidelne využívať prístavy na rozdelenom ostrove v Stredozemnom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Ruské vojnové lode môžu využívať cyperské prístavy
SITA/AP

Podobnú dohodu má s Cyprom aj Británia

K dohode došlo v čase silného napätia medzi Ruskom a západnými krajinami v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Cyprus umožňuje využívať svoje prístavy aj britskému vojenskému námorníctvu a je členom Európskej únie.

Ruský prezident Vladimir Putin po rokovaniach s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom povedal, že dohoda sa týka najmä ruských vojenských plavidiel, ktoré sú súčasťou medzinárodných protiteroristických a protipirátskych misií. Dodal, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Cyprom nie je zameraná proti žiadnej tretej strane.

"Naše priateľské snahy nie sú zamerané proti nikomu,"
povedal Putin. "Nemyslím si, že by to kdekoľvek malo vyvolávať obavy".

Nová dohoda ako poistka

Rusko sa snaží získať povolenie na využívanie prístavov pre svoje lode po celom svete, aby plavidlá mohli dopĺňať zásoby a vykonávať údržbu. Tieto dohody umožňujú Moskve zvyšovať svoju vojenskú prítomnosť vo svete.

Plavidlá ruského námorníctva už vykonávali zastávky v Limassole, prístave v gréckej časti Cypru. Nová dohoda je zrejme zameraná na vytvorenie pevnejších právnych základov pre tieto zastávky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok