Svedok masakry v Brode opísal chvíle hrôzy: Zachránil ho telefonát

TASR, TA3
25.2.2015 18:22

Petr Gabriel je jediný, kto priamo na mieste tragédie prežil v úkryte utorkové vyčíňanie 62-ročného masového vraha Zdeňka K. Iní šťastlivci ušli z reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod počas pauzy, keď si zrejme strelec bral do ruky druhú zbraň.

Svedok masakry v Brode opísal chvíle hrôzy: Zachránil ho telefonát
TA3

Gabriel sa schoval na toalete

Gabriel zostal ukrytý v kabínke toalety. Prvé chvíle boli preňho desivé - počúval vraždenie ôsmich nevinných ľudí. Napísal to dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

"Do tej reštaurácie som chodil každý deň na obed. Stretol som vo dverách pána, ktorého som zdvorilo predbehol. Povedal som mu s humorom, že som rýchlejší a že naňho určite tiež zvýši obed. Potom som šiel na toaletu a to mi zachránilo život," opísal mladík udalosť v reštaurácii.

Keď bol Gabriel na toalete, zatelefonoval mu kolega. Telefonát radšej vybavoval na toalete, pretože v reštaurácii by nič nepočul. Po chvíli počul sériu výstrelov, ktoré mu v takej pokojnej oblasti pripadali ako zlý sen a spôsobili mu šok. Mladík sa preto zatvoril do kabínky. "Triasol som sa od hrôzy. Zavolal som záchranku, zalarmoval políciu. Tí mi pomaly ani nechceli veriť," uviedol Gabriel.

Čakal na smrť

Po určitom čase nastal pokoj a mladík sa snažil zatelefonovať manželke, aby informovala ostatných. Stále si však uvedomoval, že keby sa vrah prišiel pozrieť na toaletu, čaká ho smrť. "Z toaliet som vyšiel po dvoch hodinách, zásahovka ma vyviedla," povedal Gabriel, ktorý za dverami toalety počul všetku tú hrôzu a vyčíňanie Zdeňka K.

"Ľudia sa snažili aj brániť, ktosi po strelcovi hodil stoličku. Bol tam hrozný rev, padanie pivných krígľov. Všetko som len počul, ani som nevykukol, to už by bolo po mne. Len som tiež počul, že celý čas hrala televízia, ČT24. Vravel som si, kedy o tom budú konečne informovať. Či o tom vôbec niekto vie," opísal situáciu svedok, ktorého citoval portál Novinky.cz.

Kritika na adresu polície

Gabriel počul, ako do miestnosti vošlo komando. "Niečo tam rozbíjali. Ale strašne dlho to trvalo. Volal som manželke, nech ma zachránia. Nech ma vyslobodia. Vravela mi, že policajti stále chodia dookola a niečo vyhodnocujú. Pritom som písal esemesku a volal som, že je tu pokoj, nech zasiahnu," dodal pohnutým hlasom mladík.

Dovolil si skritizovať zásah polície. Podľa jeho názoru mala zásahová jednotka priletieť vrtuľníkom, a nie priviezť sa osobnými autami. "Zásah mal byť rozhodne rýchlejší. O 12.30 h bolo počuť prvé výstrely, zásahovka ma vyslobodila niekedy o 14.20 h," spresnil Gabriel. Zároveň však cítil po vyslobodení obrovskú úľavu a ponáhľal sa za manželkou.

Vyšetrovanie potrvá týždne

Vrah z Uherského Brodu mal obe vražedné zbrane v legálnej držbe. Keďže útočník vystrieľal asi 25 nábojov, musel v priebehu streľby dobíjať a meniť zásobník.

Tak revolver Alfa vz. 820, ako aj samonabíjacia pištoľ CZ 75B sú českej výroby a možno ich relatívne ľahko získať, informuje dnes internetový server iDNES.cz.

Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesol spomínaný server s odvolaním sa na hovorcu krajskej polície Pavla Benedikta Stránskeho, až experti z odborov balistiky a súdneho lekárstva objasnia, v akej pozícii boli strelec a obete a ako zomreli obete. Výsledky nariadených súdnych pitiev by mali byť známe v piatok. Vyšetrovanie prípadu si podľa policajných zdrojov vyžiada rádovo týždne, možno mesiace.

Pozostalých odškodnia

Mestské zastupiteľstvo Uherského Brodu schválilo dnes poskytnutie finančnej výpomoci pozostalým po obetiach, ktoré v utorok v reštaurácii Družba zastrelil Zdeněk K. Zastupiteľstvo splnomocnilo mestskú radu, aby operatívne vyplatila sumy až do výšky pol milióna českých korún (18.200 eur).

Mesto o tom informovalo na svojich webových stránkach, napísal spravodajský portál Novinky.cz. Uherský Brod tiež vyhlásil verejnú zbierku na pomoc pozostalým a zriadil aj účet v banke, kam môžu záujemcovia posielať peniaze. Zbierka bude ukončená 30. apríla 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok