Referendum o nezávislosti Škótska bude až v roku 2014

SITA
11.1.2012 06:40

Škótska vláda plánuje uskutočniť referendum o nezávislosti od Británie až koncom roka 2014. Jej predseda Alex Salmond to uviedol v utorňajšom rozhovore pre spravodajský kanál Sky News, pričom potvrdil zámery vládnej Škótskej národnej strany (SNP), ktorá si od neskoršieho termínu sľubuje získanie vyššej podpory pre odtrhnutie.

Referendum o nezávislosti Škótska bude až v roku 2014
SITA

Stanovenie termínu referenda na jeseň roku 2014 podľa neho Škótom umožní "vypočuť si všetky argumenty" a malo by tiež zaručiť, že "všetky politické procesy budú zavŕšené". Salmond sa tak vyjadril krátko po tom, ako britská vláda vyzvala na vypísanie referenda v čo najskoršom termíne, keďže neistota ohľadom budúcnosti Škótska negatívne vplýva na tamojšiu ekonomiku. Britský premiér David Cameron v pondelok vyhlásil, že Škóti by mali hlasovať už v priebehu roka 2013.

Anglicko a Škótsko majú spoločného kráľa od roku 1603 a v roku 1707 obe monarchie vytvorili Kráľovstvo Veľkej Británie s jediným parlamentom a vládou. Súčasný 129-členný škótsky parlament vznikol v roku 1999, pričom prevzal od britského parlamentu rozhodovacie právomoci v niektorých oblastiach, ako je zdravotníctvo a školstvo. Salmondova SNP v máji minulého roka zvíťazila v parlamentných voľbách, keď okrem iného sľubovala uskutočniť referendum o nezávislosti.

Podľa výsledkov decembrového prieskumu, ktorý uskutočnil inštitút Ipsos MORI, odtrhnutie od Británie podporuje 38 percent škótskych voličov, zatiaľ čo 58 percent je momentálne proti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok