Starosta Uherského Brodu je po masakre terčom kritiky pre prostorekosť

TA3, SITA, TASR
25.2.2015 11:43

Český minister vnútra kritizoval "táravosť" starostu Uherského Brodu, ktorý po utorňajšom masakre v reštaurácii, pri ktorom zahynulo 9 ľudí, nešetril informáciami pre médiá. Minister to označil za riziko.

Táravosť pána starostu

Český minister vnútra Milan Chovanec sa ohradil voči kritike zo strany starostu mesta Uherský Brod Patrika Kunčaru, ktorý sa sťažoval, že s ním polícia nekomunikovala o incidente, pri ktorom 62-ročný muž zabil v reštaurácii osem ľudí. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Jedným z rizík včerajšieho policajného zásahu bola táravosť pána starostu. Profesionálny terorista by nad takým on-line zdrojom zaplesal," konštatoval na Twitteri v reakcii na Kunčarove slová, že mu polícia vytýkala jeho snahu o informovanie obyvateľov mesta.


"Keby ma neinformovala mestská polícia a asistentka, ktorej manžel bol v reštaurácii na toalete, tak by som bol posledný, kto sa dozvedel, že v Uherskom Brode máme udalosť takého rozsahu," uviedol starosta s tým, že sa na neho obracali príbuzní potenciálnych obetí a on ešte dnes nepoznal mená mŕtvych.

Ohradili sa aj policajti

Starostova kritika sa podľa servera Novinky.cz dotkla aj policajtov. Hovorkyňa policajného prezidenta Jana Macalíková pripomenula, že v čase zásahu neboli žiadne oficiálne informácie a v prípade obetí polícia najprv štandardne informuje ich príbuzných, čo urobila v noci nadnes.

Pre ČT Macalíková uviedla, že ju vyjadrenia starostu mrzia. Povedala, že policajti počas zásahu nijaké informácie nemali, takže ich nemohli poskytovať.


"Nie je možné niečo povedať a potom to dementovať," uviedla Macalíková. Policajti podľa jej slov na mieste pracovali 20 hodín a odviedli profesionálny výkon. "Mrzí ma, keď ich prácu niekto zhadzuje," dodala policajná hovorkyňa.

Po masakre informoval médiá

Kunčara v utorok najprv hovoril o tom, že útočník vpadol do reštaurácie a začal okolo seba strieľať. Keď sa objavila informácia o ôsmich obetiach, starosta uviedol, že sa páchateľ po útoku zastrelil.    

"Dostávam informácie iba sprostredkovane. Pôvodca streľby je podľa mojich informácií mŕtvy," povedal v utorok popoludní Kunčara vo vysielaní Českej televízie.

Pri reštaurácii sa konala pietna spomienka

Prišli si po zabarikádovanú ženu

Česká polícia v utorok neskoro večer zasiahla proti domu, v ktorom sa podvečer zabarikádovala žena útočníka. Celá akcia v Uherskom Brode na Morave, ktorá trvala len niekoľko desiatok sekúnd, sa podľa portálu iDNES.cz obišla bez streľby.

Zhruba dvadsať minút po akcii policajti ženu z domu vyviedli do pristavenej sanitky. Medzitým sa ukázalo, že rodina mala v meste veľmi negatívnu povesť. Podľa miestnych boli manželia psychicky labilní. „Žena často nezmyselne až nepríčetne vykrikovala na ulici, inokedy zas pľuvala na svadobčanov z okna,“ popísal jeden z nich.

Muž sa podľa oficiálnych informácií so žiadnou psychickou chorobou neliečil, manželka pravdepodobne áno. Obyvatelia sa zhodujú, že občas nebrala lieky, čo sa údajne odrazilo na jej správaní. Keď si navyše vypila nejaký alkohol, bolo jej správanie ešte horšie.

Ľudia dávali dohromady i petíciu, aby s touto rodinou úrady niečo robili. Nakoniec to však údajne ani neposlali, pretože sa báli. „Doma totiž vraj mali zbrane a žena navyše z okna vykrikovala, že všetkých zabije,“ dodala svedkyňa.

Masaker v Uherskom Brode

V utorok 62-ročný muž bez kriminálnej minulosti postrieľal v reštaurácii Družba v centre Uherského Brodu osem ľudí.

Medzi obeťami je sedem mužov a jedna žena, zahynul však aj samotný páchateľ, ktorý spáchal samovraždu. Muž vlastnil zbrojný preukaz. Polícia však bude preverovať, či ho získal legálne. Páchateľ pred činom telefonoval do televíznej stanice Prima a tvrdil, že je šikanovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok