Hokejisti Slovana zakončili sezónu ziskom bodu

SITA TA3
24.2.2015 21:26

V utorkovom záverečnom zápase základnej časti KHL Slovan prehral vo vypredanej Slovnaft aréne s fínskym Jokeritom Helsinki 2:3 po predĺžení.

Hokejisti Slovana zakončili sezónu ziskom bodu
SITA/Ján Slovák

"Belasí" tak v základnej časti nazbierali dokopy 63 bodov, keď v 60 zápasoch vybojovali 15 víťazstiev v riadnom hracom čase, päť po predĺžení, resp. v nájazdoch, osem duelov prehrali za jeden bod a až 32 v riadnom čase. Už dávnejšie bolo isté, že v tabuľke Západnej konferencie obsadia posledné 14. miesto a nezahrajú si play off.

Slovan opäť nastúpil iba s tromi nekompletnými pätorkami, fínsky kouč domácich Petri Matikainen nasadil do hry len piatich obrancov a desiatich útočníkov. Domáci zaspali úvod, keď už v 67. sekunde otvoril skóre Jere Sallinen, v druhej tretine zvýšil náskok Jokeritu obranca Ryan Gunderson. Slovanisti ale nezložili zbrane, zvýšili útočnú snahu a v tretej dvadsaťminútovke sa dočkali vyrovnania. Najprv znížil svojím 23. gólom sezóny Ladislav Nagy, ktorý skóroval proti svojmu bývalému klubu a v 52. minúte poslal Matt Murley duel do predĺženia. V ňom rozhodol o výhre hostí 28 sekúnd pred koncom Oskari Korpikari.

Pre Slovan to bol s vysokou pravdepodobnosťou záverečný duel v KHL, keďže podľa predbežných informácií v nadnárodnej súťaži po trojročnom účinkovaní končí. Z hľadiska budúcnosti bratislavského klubu sú v hre momentálne tri možnosti - mohol by sa vrátiť do slovenskej extraligy, odísť do najvyššej českej súťaže či vstúpiť do rakúskej EBEL, v ktorej pôsobia aj tímy z Maďarska, Talianska, Slovinska a Česka.

Slovan Bratislava - Jokerit Helsinki 2:3 po predĺžení (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)
Góly: 49. Nagy (Brejčák), 52. Murley (Hudáček, Baranka) - 2. Sallinen (Peltola), 36. Gunderson (Sallinen, Aaltonen), 65. Korpikari (Omark). Rozhodovali: Jeřábek, Sergejev - Balodis, Birin, vylúčení: 2:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: Slovan od 41. min bez Reháka a s Lunterom, 10.055 divákov (vypredané).

Slovan Bratislava:
Backlund - Sersen, Baranka, Brejčák, Barker, Mihálik - Jeglič, Tičar, Nagy - Hudáček, Murley, Bartovič - Netík, Šťastný, Rehák

Jokerit Helsinki: Helenius - Gunderson, Korpikari, Peltola, Väänänen, Todd, Ohtamaa - Huhtala, Kapanen, Hagman - Aaltonen, Wirtanen, Sallinen - Moses, Koukal, Omark - Pöysti, Hahl, Mäki

"Belasí" zaspali úvod stretnutia, už v 50. sekunde Backlund zasahoval pri šanci Wirtanena a v 67. sekunde už inkasoval, keď mu Sallinen vydarenou strelou vymietol ľavý horný roh bránky pri bližšej žŕdke - 0:1. Domáci odpovedali nepresnou dorážkou Šťastného, no boli to hostia, ktorí v prvej tretine diktovali tempo hry. Omark ušiel domácej obrane a rútil sa sám na Backlunda, švédsky brankár vytesnil jeho pokus ramenom. Následne Hagman stroskotal v dobrej šanci. Slovan si najväčšiu príležitosť vytvoril v 13. minúte, keď sa po Nagyovej strele dostal k dorážke Jeglič, ale tiesnený tesne minul bránku hostí. Hral sa obojstranne rýchly hokej, bez zbytočného prerušovania zo strany rozhodcov, pútala korčuliarska ľahkosť a elegancia hráčov Jokeritu, ale i srdnatosť a bojovnosť domáceho tímu.

V 24. min sa prekľučkoval k bránke Moses, v poslednej chvíli ho zastavil podrazením Brejčák, slovanisti sa v následnom oslabení bez väčších problémov ubránili. Po vypršaní trestu prišla výborná pasáž zo strany "belasých", po góloch volali najmä zakončenia Murleyho, Brejčák a Mihálika, brankár Jokeritu Helenius si však držal čisté konto. V polovici stretnutia videli diváci hneď dva samostatné úniky, najprv domáci Bartovič pri svojom sóle neprekabátil Heleniusa a na druhej strane Backlund stihol vyraziť blafákový pokus Aaltonena. V 36. minúte prefrnkol okolo Mihálika najlepší strelec ligy Moses a opäť musel ukázať svoje umenie Backlund. Chvíľu nato už ale ani on nestačil na umiestnenú strelu Gundersona, ktorou americký obranca zvýšil na 2:0 pre "žolíkov".


Slovanisti v treťom dejstve zvýšili aktivitu. V 48. minúte sa dostali do rýchleho prečíslenia, Lunter však v dobrej pozícii minul priestor troch žrdí. O minútu to už domácim vyšlo, keď si Nagy ľavej strany nakorčuľoval pred bránkovisko, položil Heleniusa na ľad a šikovne zasunul puk za jeho chrbát - 1:2. A to nebolo všetko, v 52. minúte explodovala Slovnaft aréna druhýkrát, keď sa Murley pohotovo zorientoval a usmernil odrazený puk za brankára Jokeritu. Slovanisti zacítili, že Jokerit je zdolateľný a vrhli všetky sily do útoku. V závere tretiny však mohli rozhodnúť aj hostia, Wirtanen a ani Hagman ale nemali šťastie v koncovke.

Duel tak dospel do predĺženia, v ktorom rozhodol 28 sekúnd pred koncom o víťazstve hostí Korpikari.

Hlasy:
Petri Matikainen (tréner Slovana): "Skončili sme so cťou, chlapci odohrali dobrý duel. Slovan má neuveriteľne skvelých fanúšikov, ďakujem im za podporu. Bratislava je hokejové mesto. Ďakujem vedeniu, že mi dalo šancu tu pôsobiť. Mohli sme na tom byť lepšie, ale mali sme veľa problémov. Teraz je už koniec."

Erkka Westerlund (tréner Jokeritu): "Bol to dobrý a vyrovnaný hokejový duel vo vynikajúcej atmosfére. Verím, že Slovan zostane v KHL, je to jedno z najlepších miest v celej súťaži."

Ladislav Nagy (útočník Slovana): "Je dobré, že sme sa vrátili do duelu, no škoda posledného gólu. Všetci štyria sme pozerali na puk, traja zbytočne atakovali jedného hráča. Chceli sme ísť do nájazdov a vyhrať posledný zápas. Aspoň sme sa vrátili do stretnutia. Jokerit veľmi dobre bráni, bol to ťažký duel. Počuli sme o tom, že Slovan končí v KHL, je to veľká škoda. Na Slovensku nie sú peniaze. Mohlo to tu zostať, bolo by to dobré pre slovenský hokej. Fanúšikovia sú skvelí. Skončilo sa to tu a uvidíme, čo bude v nasledujúcej sezóne. Ďakujeme priaznivcom za celosezónnu podporu, boli vynikajúci. Som šťastný, že som tu mohol hrať. Je to veľká škoda, že Slovan končí v KHL, lebo je to hokej na úrovni. Teraz budem mať dva týždne voľno a potom začnem trénovať a pripravovať sa na MS, chcem zabojovať o miestenku. V poslednom súboji som dal gól, ale nevyhrali sme. Počas celej sezóny sme dostávali góly pred koncom zápasov, rovnako aj dnes. Aspoň sme zabojovali a dosiahli remízu. Záverečnú domácu sériu sme nehrali zle. Teraz si musíme oddýchnuť, pretože posledný mesiac sme hrali na tri päťky a na fyzičku to bolo náročné."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok