Francúzsko vyslalo proti Islamskému štátu svoju vlajkovú lietadlovú loď

TA3, TASR
23.2.2015 17:31

Francúzsko do bojov proti islamistom nasadilo lietadlovú loď Charles de Gaulle. Z obrovského plavidla na jadrový pohon už vzlietli prvé stíhačky, ktoré útočia na pozície Islamského štátu v Iraku.

Prvé nálety už v utorok

Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle začala vojenskú operáciu proti Islamskému štátu v Iraku, informovali dnes zdroje z francúzskej armády.

"Loď s posádkou oficiálne odštartovala misie, ktoré sú súčasťou operácie Chammal v Iraku," uviedol pre agentúru Reuters jeden zo zdrojov. Ďalší potvrdil, že vojenská loď by mala viesť operáciu proti IS niekoľko týždňov.

Šéf francúzskeho rezortu obrany Jean-Yves Le Drian dnes absolvoval na lodi oficiálne stretnutie, pričom úvodný prieskum územia, a teda aj prvé možné nálety, by sa mohli uskutočniť už v utorok ráno, píše Reuters s odvolaním sa na denník Le Figaro.

gaulle.jpg

V misii pôsobí 9 stíhačiek

Francúzsko sa stalo prvým spojencom koalície pod vedením USA, ktorá organizuje vojenské nálety proti povstalcom z IS v Iraku. Tí sa počas občianskej vojny násilím zmocnili veľkej časti územia aj v susednej Sýrii.

Loď Charles de Gaulle sprevádza bojová ponorka, niekoľko fregát vrátane britskej protiponorkovej fregaty a palivovej lode. Francúzsko má v rámci misie v Iraku k dispozícii deväť bojových stíhačiek, lietadlo námornej hliadky a palivové lietadlo, ktoré sa nachádzajú na vojenskej základni v Spojených arabských emirátoch. Paríž môže takisto v prípade potreby použiť šesť bojových stíhačiek umiestnených v Jordánsku.

Spolu s posádkou lietadlovej lode Charles de Gaulle je v súčasnosti do operácie proti IS zapojených vyše 3000 francúzskych vojakov.

Charles de Gaulle lietadlová loď (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok