Štát dá peniaze na vyššie platy zdravotníkov, sľúbil Čislák

TA3 TASR
23.2.2015 10:39

Štát dá nemocniciam peniaze na tohtoročné vyššie platy zdravotníkov. Tie sa musia popasovať so zákonným zvyšovaním platov lekárov, rastom minimálnej mzdy či záväzkami z kolektívnej zmluvy.

Štát dá peniaze na vyššie platy zdravotníkov, sľúbil Čislák
SITA

Peniaze by sa mohli uvoľňovať postupne

"Bude to taká suma, aká bude potrebná," potvrdil minister zdravotníctva Viliam Čislák. Uvoľnenie peňazí pre zdravotníctvo už podľa jeho slov odobrilo aj ministerstvo financií. "Dohodli sme sa, že budú uvoľnené v takej miere, ako je potrebné."

Termíny ani sumy Čislák konkretizovať nechce. Naznačil však, že na tento účel sa nevyužije rezerva 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. Rovnako to, že peniaze by sa do systému mohli uvoľňovať postupne.

Šéf rezortu tvrdí, že nemocnice v súčasnosti majú prostriedky na výplaty zamestnancov. Ďalšie majú byť vtedy, keď ich budú potrebovať, o čom podľa svojich slov ubezpečil na rokovaniach aj zástupcov nemocníc.

Chýba asi 20 miliónov

Desiatky malých a stredných nemocníc v posledných týždňoch viackrát upozornili, že na tohtoročný rast platov zdravotníkov im chýba asi 20 miliónov eur. Zdôrazňujú, že, ak nedostanú od zdravotných poisťovní viac peňazí, budú zatvárať oddelenia a prepúšťať.

Zo zdravotných poisťovní im viac finančných prostriedkov zatiaľ dala iba štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to na prvý kvartál tohto roku. Viac peňazí pre nemocnice avizovala minulý týždeň aj súkromná Dôvera, konkrétne čísla však majú závisieť od výšky dofinancovania od štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok