I. Samson: Sen, že sa podarí Rusko získať ako strategického partnera, sa rozplynul

TASR
22.2.2015 11:32

Americký sen o tom, že sa podarí Rusko získať ako strategického partnera, sa konfliktom na Ukrajine rozplynul. Myslí si to bezpečnostný analytik Ivo Samson.

I. Samson: Sen, že sa podarí Rusko získať ako strategického partnera, sa rozplynul
SITA

Ako uviedol pre TASR, rusko-americké vzťahy sa počas 10 rokov od bratislavského summitu Bush-Putin permanentne zhoršovali. "V roku 2004 Rusko ešte akceptovalo najväčšie rozšírenie NATO a EÚ, ale o necelých 10 rokov sa ostro postavilo voči tomu, aby sa Ukrajina stala asociovaným členom únie. Rusko tam má zónu svojich záujmov, nezáleží mu na mienke ukrajinského obyvateľstva, považuje za úplne samozrejmé, že Ukrajina je jeho," poznamenal s tým, že Moskva bude chcieť bez ohľadu na vôľu obyvateľov postovietskych krajín v tomto priestore dominovať.

Samson poukázal na to, že Rusko za ostatných 10 rokov až po anexiu Krymu vyjadrovalo čoraz väčšiu nespokojnosť s rozširovaním Severoatlantickej aliancie, a s tým spojené zužovanie jeho možností na realizovanie vlastnej politiky na svojom bývalom teritóriu. USA, podobne ako západná Európa, ktorá je prepojená s ruským obchodom, mu podľa Samsona prakticky stále ustupovali. Ukázalo sa to aj v rusko-gruzínskom konflikte v roku 2008. "Európska únia vtedy vydala šalamúnske "dobrozdanie", v ktorom viní za konflikt obe strany z toho dôvodu, aby si nepohnevala Rusko," podčiarkol.

Dodal, že konfrontácia v Gruzínsku bola prvým vážnym varovaním, udalosti na Ukrajine už boli červeným svetlom. "Tu sa americký sen o tom, že sa Rusko podarí získať ako strategického partnera, rozplynul. Spojené štáty tým, že nie sú na rozdiel od EÚ viazané ekonomicky na Rusko, a tým, že majú vojenské spôsobilosti, sa mu postavia. Čiže si môžu dovoliť vyzbrojovať Ukrajinu, kritizovať Moskvu a diplomaticky ju blamovať," zdôraznil analytik, pričom pripomenul, že únia tým, že si nebola schopná vytvoriť vlastné vojenské spôsobilosti, je závislá od NATO, a to od svojho lídra – USA.

To je podľa Samsona dôvod, prečo sa Ukrajina môže spoľahnúť na Európu iba v uvaľovaní sankcií a v oblasti vyzbrojovania či výcviku špeciálnych jednotiek na Spojené štáty. "Tie sa nemusia obávať toho, že by si s Ruskom niečo pokazili," dodal.

Analytik je presvedčený, že ďalší vývoj vzájomných vzťahov USA-Rusko bude odrážať postup Moskvy vo vojenských operáciách na východnej Ukrajine. "Rusko sa považuje za motor separatistov, každý vie, že ich zásobuje, politicky a diplomaticky podporuje, vojensky vyzbrojuje a posiela tam svojich vlastných vojakov," konštatoval Samson.

Myslí si, že USA budú ťažko tolerovať tento postup Ruska, pretože ako jeden zo signatárov Budapeštianskeho memoranda z roku 1994 sú garantom zachovania územnej celistvosti Ukrajiny. "Ak bude Rusko pokračovať vo svojich aktivitách, hoci ich skrýva za separatistov, tak Spojeným štátom nezostane nič iné, než sa opäť venovať viac európskym záležitostiam, ktoré už pre nich boli odpísané. Administratíva Baracka Obamu nebude môcť, aj pod tlakom Kongresu, robiť nič iné, než aby ukázala väčšiu jastrabiu politiku voči Ruskej federácii, napríklad výcvikom a vyzbrojovaním ukrajinských ozbrojených síl. Takže ich vzťahy sa nepochybne zhoršia," avizoval Samson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok