Grécky zoznam reforiem bude o štrukturálnych opatreniach

SITA
22.2.2015 11:23

Zoznam gréckych reforiem, ktoré v pondelok Atény predložia predstaviteľom eurozóny, bude obsahovať štrukturálne opatrenia týkajúce sa napríklad daňových únikov a korupcie. Tento dokument nebude obsahovať špecifické ciele. Predstaviteľ gréckej vlády to vyhlásil v sobotu.

Ak budú Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF) spokojní, skupina ministrov financií eurozóny (euroskupina) pravdepodobne zoznam potvrdí počas telekonferencie a nebude potrebné formálne stretnutie. Následne budú musieť členské štáty eurozóny ratifikovať rozšírenie programu. Podľa predsedu klubu vládnych strán CDU/CSU v nemeckom parlamente Volkera Kaudera, Bundestag pravdepodobne schváli predĺženie gréckeho programu. Stane sa tak pod podmienkou, že Grécko predloží zoznam opatrení tak, ako sľúbilo. "Gréci si musia teraz urobiť domácu úlohu," povedal Kauder v sobotu. "Následne môže nemecký parlament potvrdiť program pomoci," doplnil.

Predstavitelia EÚ uviedli, že nie je dôvod myslieť si, že Grécko v pondelok nepredloží uspokojivý zoznam opatrení. Niektoré krajiny však trvajú na tom, že ak sa objavia pochybnosti, euroskupina sa bude musieť stretnúť v Bruseli.

Grécky minister financií Yanis Varoufakis zároveň verí, že EÚ a MMF akceptujú reformné sľuby. "Verím, že zoznam partneri potvrdia," povedal Varoufakis. "Hovorili sme o tom s našimi partnermi. Zoznam dokončíme a pošleme. Sme si takmer istí, že stretnutie euroskupiny nebude," doplnil.

Predstavitelia gréckej vlády sa v piatok zaviazali, že nezavedú v krajine žiadne reformy, ktoré by mali negatívny dopad na štátny rozpočet. V pondelok tiež predložia predbežný zoznam opatrení, ktoré plánujú zaviesť. Medzinárodný úverový program sa tak predĺži o štyri mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok