Turecko pre hrozbu IS evakuovalo vojakov strážiacich hrobku Süleymana Šaha v Sýrii

TASR
22.2.2015 09:37

Turecká armáda uskutočnila v noci nadnes operáciu, v rámci ktorej jej príslušníci evakuovali zo Sýrie skupinu 38 vojakov, strážiacich hrobku Süleymana Šaha, starého otca zakladateľa Osmanskej ríše Osmana I. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tureckej vlády.

Turecko pre hrozbu IS evakuovalo vojakov strážiacich hrobku Süleymana Šaha v Sýrii
SITA/AP

Podľa predstaviteľov tureckých ozbrojených síl bola operácia úspešná a všetkých členov posádky, strážiacich hrobku, sa podarilo prepraviť do Turecka. Pri evakuácii, ktorej sa zúčastnilo aj 39 tankov, však za doposiaľ neobjasnených okolností zahynul jeden vojak.

Turecko koncom minulého roka vyhlásilo, že hrobka Süleymana Šaha, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov od sýrskeho mesta Kobané, je v ohrození, pretože v jej blízkosti operujú jednotky extrémistov z organizácie Islamský štát (IS).

Süleymanova hrobka je výsostným územím Turecka od roku 1921. Pôvodne sa nachádzala neďaleko stredovekého hradu Kalat Džabar, odkiaľ ju začiatkom 70. rokov presťahovali na súčasné miesto, pretože ju začala ohrozovať stúpajúca hladina priehrady vybudovanej na rieke Eufrat.

Ohrozenie hrobky spočíva v tom, že IS sa riadi prísnym výkladom Koránu, ktorý považuje uctievanie hrobiek za modloslužobníctvo. V Sýrii bolo kvôli tomu zničených už niekoľko hrobiek a mešít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok