Suma 450 miliónov za vrtuľníky od Američanov je maximálny rámec

SITA
21.2.2015 15:24

Zahŕňa aj ďalšie možné dodatočné požiadavky v budúcnosti - napríklad rozšírenie výcviku alebo požiadavky na dodatočné modifikácie vrtuľníkov, vysvetľuje rezort obrany.

Suma 450 miliónov za vrtuľníky od Američanov je maximálny rámec
SITA/AP

Slovenská vláda ešte nerokovala o ponuke americkej strany na nákup vrtuľníkov typu Sikorsky UH-60 Black Hawk. Pripomína ministerstvo obrany v reakcii na zverejnenú informáciu, že americké ministerstvo zahraničia dalo zelenú predaju deviatich vrtuľníkov typu Sikorsky UH-60 Black Hawk Slovensku.

Vyplýva to z piatkového oznámenia Úradu pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA), ktoré citoval server DefenceNews. DSCA zverejnil odhadovanú cenu 450 miliónov dolárov. Minister obrany Martin Glváč hovoril o sume najviac 300 miliónov eur za prvých deväť vrtuľníkov .

V stanovisku rezortu obrany, ktoré poskytla hovorkyňa Martina Balleková, sa vysvetľuje, že suma odsúhlasená americkou stranou je maximálny rámec, ktorý bol teraz predložený na schválenie príslušnému výboru Kongresu a zahŕňa aj ďalšie možné dodatočné požiadavky slovenskej strany v budúcnosti. Môže ísť napríklad o rozšírenie výcviku, alebo požiadavky na dodatočné modifikácie vrtuľníkov.

V žiadnom prípade teda nejde o sumu za základný kontrakt, o ktorom informoval minister obrany Glváč. „Je potrebné zdôrazniť, že finálna cena základného kontraktu (vrtuľníky, výcvik, logistika), bude ešte predmetom vyjednávania medzi vládou USA a Slovenskou republikou, ale iba v prípade, že Bezpečnostná rada SR a vláda dajú k tomuto projektu súhlas,“ zdôraznila Balleková v stanovisku. Glváč zatiaľ o tejto ponuke informoval iba poslancov branno-bezpečnostného výboru.

Minister obrany M. Glváč bol na návšteve USA začiatkom januára. Na tlačovej besede 12. januára informoval o americkej ponuke. Uviedol vtedy, že dostal ponuku na nákup vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS). Program FMS umožňuje USA nákup vojenskej techniky štátom NATO za rovnakú cenu, za akú nakupuje americká armáda.

Keďže tá nakupuje vo veľkých objemoch, má u výrobcov výrazné zľavy a členské štáty NATO tak môžu nakupovať techniku lacnejšie. Minister v januári vysvetlil, že obmena vzdušných síl by mala dve fázy.

Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi-17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok