Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na A+

SITA
20.2.2015 22:57

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v piatok potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska. Dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene potvrdila na stupni A+ a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1.

Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na A+
SITA

Agentúra zároveň potvrdila stropný rating Slovenska na stupni AAA. Výhľad ratingov je stabilný.

Ako uviedla agentúra Fitch, potvrdenie ratingov odzrkadľuje pevné postavenie Slovenska, podporené členstvom krajiny v EÚ a v eurozóne. To pomohlo prilákať zahraničných investorov obnoviť rast hrubého domáceho produktu (HDP) po kríze v roku 2009. Fitch očakáva, že po prudkom raste sa dlh vlády ustáli okolo úrovne 55 % HDP.

Vlaňajší rast HDP o 2,4 % podľa agentúry ťahal najmä domáci dopyt podporený klesajúcimi cenami. Nárast exportu brzdilo spomalenie dovozu do kľúčových krajín Európy, najmä Nemecka. Postupný rast európskych ekonomík a ďalší nárast domáceho dopytu podľa agentúry vytiahne na budúci rok rast HDP na 3 %.

Na tento rok Fitch predpovedá Slovensku deficit na úrovni 2,8 % HDP, čo je pokles o 0,1 percentuálneho bodu oproti vlaňajšku. Slovensko by v strednodobom horizonte malo udržať deficit pod 3 % HDP. Vzhľadom na parlamentné voľby v marci 2016 však Fitch neočakáva žiadne ďalšie reformy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok