Jemenské znepriatelené strany sa dohodli na vytvorení prechodnej rady

TASR
20.2.2015 10:37

Podľa slov vyjednávača OSN Džamála bin Umara má prechodná ľudová rada pomôcť riadiť krajinu a vyviesť ju z politickej krízy.

Jemenské znepriatelené strany sa dohodli na vytvorení prechodnej rady
SITA

Dohoda prišla po tom, čo hnutie húsíov minulý mesiac prevzalo moc, následne musel prezident odstúpiť z úradu a mnoho štátnych inštitúcií zostalo ochromených. "Táto dohoda ešte nie je konečná, ale je to dôležitý zlom, ktorý dláždi cestu ku komplexnej dohode," uviedol bin Umar vo vyhlásení.

Počet členov nie je známy

Súčasťou nového plánu je aj to, že jemenská 301-členná snemovňa, pozostávajúca prevažne z poslancov bývalej vládnej strany naklonených húsíom, bude ďalej fungovať. Namiesto tradičnej hornej komory parlamentu vznikne nová prechodná rada, ktorej počet členov nebol konkretizovaný, a budú ju tvoriť tradične nezastúpené sektory, ako je bývalý nezávislý juh Jemenu, ženy a mladí ľudia.

Opozičné strany sa zatiaľ nevyjadrili

Oba orgány pripravia a schvália zákony, ktoré prevedú Jemen cez prechodné obdobie. Zaplnenie uvoľneného prezidentského úradu a ministerstiev spolu s bezpečnosťou sú témy, ktoré si vyžadujú ďalší dialóg, dodal osobitný poradca generálneho tajomníka OSN pre Jemen bin Umar. Húsíovia ani dve hlavné opozičné strany - sunnitských islamistov a socialistov - sa ešte k novému vývoju situácie nevyjadrili.

Obavy o bezpečnosť

Bezpečnosť v Jemene sa zhoršila a bola nestabilná od vlaňajšieho septembra, keď povstalci z radov húsíov obsadili hlavné mesto Saná vrátane prezidentského paláca a diktovali krajine svoj spôsob vládnutia. Regionálna veľmoc Saudská Arábia spolu so Spojenými štátmi zatvorili veľvyslanectvá v Saná. Obávajú sa tiež, že politické vákuum môže posilniť už aj tak vplyvnú odnož al-Káidy v Jemene a dokonca rozpútať sektársku občiansku vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok