Primátor Caracasu mal chystať štátny prevrat, obvinenia odmieta

TA3 TASR
20.2.2015 07:51

Primátora venezuelskej metropoly Caracas, ktorý je jedným z hlavných kritikov súčasného vedenia krajiny, zatkla v noci nadnes polícia kvôli podozreniu, že pripravoval štátny prevrat. Informovala o tom manželka primátora Antonia Ledezmu.

Proti primátorovi použili násilie

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch žiadala Ledezmovo okamžité prepustenie na slobodu, uviedla britská spoločnosť BBC.

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter Ledezmova manželka Mitzy uviedla, že primátora zatkli bez zatykača. "Prezident Nicolás Maduro je zodpovedný za život môjho manžela," uvádza sa v mikroblogu.

Podľa Ledezmovho blízkeho spolupracovníka polícia pri zatýkaní použila proti primátorovi násilie. "Z budovy radnice ho vyviedli ako psa," poznamenal opozičný poslanec Ismael García. Miestni obyvatelia uviedli, že agenti venezuelskej tajnej služby Sebin pri Ledezmovom zatýkaní vypálili niekoľko striel.


Ako uviedla agentúra DPA, Maduro podozrieval a obviňoval Ledezmu z prípravy štátneho prevratu a konšpirácií proti vláde už aj v minulosti.

Maduro obviňuje Spojené štáty

K prípadu sa v štátnej televízii vyjadril aj samotný Maduro, ktorý občanov informoval, že Ledezma bol vydaný do rúk justície a bude sa zodpovedať za "všetky zločiny proti mieru, bezpečnosti a ústave krajiny". Maduro Venezuelčanov vyzval, aby podporili obnovenie spravodlivosti v krajine. "Dosť bolo konšpirácie," vyhlásil Maduro.

Ledezma a viacerí ďalší lídri opozície, napríklad María Corina Machadová a Leopoldo López, nedávno podpísali vyhlásenie, v ktorom žiadali zásadné zmeny v tejto latinskoamerickej krajine.  Dokument obsahuje požiadavku na vytvorenie prechodnej vlády, ktorá by bola schopná zápasiť s ekonomickými problémami Venezuely.


Maduro z pokusov o zosadenie svojej vlády už tradične obviňuje Spojené štáty. Vyhlásil napríklad, že má dôkazy, že zamestnanci amerického veľvyslanectva v Caracase sa pokúšali rozložiť ozbrojené sily, ale ich pokus o puč zlyhal. Konšpiračnými centrami boli podľa Madura Madrid, Bogota a Miami, kde žije veľa exilantov z Venezuely.


Prezident v najnovšom televíznom príhovore apeloval na obyvateľstvo krajiny, aby bolo pripravené na všetky možnosti, ktoré môže priniesť "imperiálna americká agresia".


Pred niekoľkými dňami vo Venezuele zatkli niekoľko príslušníkov vojenského letectva krajiny, ktorí údajne tiež plánovali zvrhnúť vládu. Za toto sprisahanie boli podľa Madura tiež zodpovedné USA a ultrapravicová opozícia, uviedla DPA.


Venezuela je krajinou s bohatými náleziskami ropy, ocitla sa však v recesii a zažíva aj negatívne dôsledky poklesu cien ropy na svetových trhoch. Podľa údajov z roku 2014 tam miera inflácie dosiahla 60 percent.

Ekonomické problémy, nedostatok potravín či základných potrieb, ako aj vysoká kriminalita vyvolávajú veľkú nespokojnosť obyvateľstva, ktoré sa čoraz masovejšie zúčastňuje na protivládnych protestoch zvolávaných opozíciou. Vlani počas nich prišlo o život najmenej 40 ľudí, informovala BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok