Putinova návšteva v Budapešti vyvolala politickú roztržku medzi Poľskom a Maďarskom

TA3, TASR
19.2.2015 22:39

Zbližovanie Maďarska s Ruskom nenašlo vo Varšave pozitívnu odozvu. Ako povedal hlavný poradca poľskej premiérky Jacek Rostowski, Orbán po utorňajšom stretnutí s Putinom nedostal u poľských partnerov rozhrešenie. Skôr mu vo Varšave pripomenuli, aké to bolo, keď obe krajiny trpeli pod komunistickou diktatúrou.

Poľská premiérka viedla s Orbánom ťažký rozhovor

Iba dva dni po budapeštianskej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokoval dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo Varšave s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou. "Viedli sme úprimný a ťažký rozhovor o vzťahu Európskej únie k Rusku a k Ukrajine," citovala Kopaczovú agentúra MTI.

Predsedníčka poľskej vlády na rokovaní zdôraznila nutnosť jednoty krajín EÚ a Vyšehradskej štvorky v otázke Ukrajiny a Orbánovi pripomenula solidaritu Poliakov s Maďarskom v protihabsburskom povstaní v roku 1848 a maďarskej revolúcii v roku 1956.

Orbán po schôdzke na tlačovej konferencii konštatoval, že jeho krajina je odhodlaná naďalej uchovať maďarsko-poľské priateľstvo. "Maďarsko a Poľsko vždy hľadeli na seba ako ľud milujúci slobodu," povedal maďarský premiér, podľa ktorého Poľsko je v srdciach Maďarov vždy na osobitnom mieste. "Bolo to možné aj v ťažkých momentoch, keď Maďari boli v spojenectve s nepriateľmi Poliakov," dodal Orbán.

"Európska jednota vznikla okolo druhej minskej dohody," zdôraznil Orbán, podľa ktorého Maďarsko bude túto jednotu až do konca podporovať a chrániť. "Poľsko sa v tom môže spoliehať na Maďarsko," povedal predseda maďarskej vlády.

Na východe Ukrajiny je podľa neho potrebné zložiť zbrane a stiahnuť ich z nebezpečných zón. Ukrajina musí uskutočniť ústavné reformy a Európa musí pracovať na tom, aby spoločne s Ruskom vytvorila eurázijský hospodársky priestor, citoval
Orbán z minskej dohody.

Kaczynski sa odmietol stretnúť  s Orbánom

Líder najväčšej poľskej pravicovej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski odmietol pozvánku na stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý dnes absolvoval oficiálnu návštevu Varšavy.

Predseda výboru PiS Mariusz Blaszczak pre agentúru PAP uviedol, že Kaczynski sa odmietol zúčastniť stretnutia vzhľadom na Orbánove postoje, ktoré "podkopávajú európsku solidaritu". "Podľa nášho názoru takéto stretnutie vzhľadom na súčasnú politickú situáciu nemá zmysel," dodal Blaszczak.

Orbán čelí ostrej kritike Západu i časti obyvateľov Maďarska za to, že od vypuknutia ukrajinskej krízy vyjadruje poľutovanie nad narastajúcou priepasťou medzi EÚ a Ruskom. Varuje tiež pred unáhlenými závermi ohľadne politiky Kremľa, píše agentúra PAP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok