Procházková potvrdila výbornú formu, vo Falune vybojovala 8. miesto

TASR
19.2.2015 18:16

Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková obsadila 8. miesto v šprinte klasickou technikou na MS v severských disciplínach vo švédskom Falune.

Procházková potvrdila výbornú formu, vo Falune vybojovala 8. miesto
TASR

Procházková posledným výkonom dosiahla svoj najlepší výsledok v aktuálnej sezóne a nadviazala tak na ťaženie spred dvoch rokov, keď vo Val di Fiemme skončila rovnako ôsma. Zlato obhájila favorizovaná Nórka Marit Björgenová, ktorá do zbierky pridala už 13. najcennejší kov z MS. Striebro patrí domácej Švédke Stine Nilssonovej, bronz putuje tiež do Nórska zásluhou Maiken Caspersen Fallovej. Medzi mužmi sa z triumfu tešil takisto Nór Petter Northung.

Procházková potvrdila výbornú formu vo svojej najsilnejšej disciplíne už v kvalifikácii, z ktorej postúpila medzi najlepšiu 30-tku zo 14. miesta. Na víťaznú Poľku Justynu Kowalczykovú stratila 5,51 sekundy. V druhej vyraďovacej jazde súperila po boku Nórky Ingvild Flugstad Östbergovej, Nemky Sandry Ringwaldovej, Rusky Jevgeniji Šapovalovej, Francúzky Celie Aymonierovej a Fínky Anny Kyllönenovej. V náročnej konkurencii sa od úvodu držala na druhom mieste za vedúcou Östbergovou, ktorá išla do čela hneď po štarte. Na prvých dvoch pozíciách sa až do cieľa nič nezmenilo a Procházková kvalitným výkonom postúpila medzi 12-člennú elitu. Östbergová bola rýchlejšia o 1,26 s.

Do finálovej šestice sa nedostala

V prvom semifinále bojovala Slovenka o možnosť vyrovnať či dokonca vylepšiť svoje doterajšie maximum zo svetových šampionátov, ktorým bolo 6. miesto v šprinte voľne na MS 2011 v Oslo. Procházková sa spočiatku držala vzadu, no postupne sa prepracovala na štvrtú pozíciu. Elitná trojica v zložení Justyna Kowalczyková, Stina Nilssonová a Östbergová si ale vypracovala veľký náskok a ďalším súperkám nedali šancu. Procházková napokon finišovala na 4. mieste a do finálovej šestice sa nedostala ani na základe času. V konečnej klasifikácii jej patrilo ôsme miesto. Ďalšia slovenská reprezentantka Barbora Klementová obsadila vo štvrtok 48. priečku (+27,38) a do vyraďovačky nepostúpila.

 

Vo finále zviedli tuhý boj o medaily Björgenová, Nilssonová a Fallová. Líderka Svetového pohára potvrdila svoju dominanciu a pred švédskou kolegyňou triumfovala o 0,42 s. Fallová stratila na svetovú šampiónku 0,99 s. Druhé zlato pre Nórsko vybojoval Petter Northung. Záver mužského šprintu priniesol drámu a medailistov napokon potvrdil fotofiniš. Z druhého miesta sa tešil Kanaďan Alex Harvey, tretí bol Northungov krajan Ola Vigen Hattestad.


Na štart kvalifikácie mužov sa postavilo aj kvarteto Slovákov, ani jeden však do vyraďovačky nepostúpil. Najviac sa darilo Petrovi Mlynárovi, ktorý skončil na 41. mieste. Andreja Segeča klasifikovali na 57. priečke, Martin Kapšo bol 59. a Erik Urgela 61. Najskúsenejší Martin Bajčičák vo štvrtok neštartoval, keďže sa chcel sústrediť na sobotňajší skiatlon. Pre Urgelu a Kapša to bola zase jediná disciplína na týchto MS.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok