Kresťanský cintorín v Normandii sa stal terčom útoku neznámych vandalov

TASR
18.2.2015 10:11

Kresťanský cintorín sa nachádza v obci Tracy-sur-Mer v Normandii na severe Francúzska. K vandalskému činu v normandskej obci došlo len niekoľko dní po zhanobení židovského cintorína v Sarre-Union v departemente Bas-Rhin na východe krajiny pri hraniciach s Nemeckom. Na cintoríne boli pochované aj obete holokaustu.

Kresťanský cintorín v Normandii sa stal terčom útoku neznámych vandalov
SITA/AP

Minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes vo vysielaní televízie France 2 uviedol, že polícia je vandalom z Tracy-sur-Mer na stope, ale zatiaľ ich identitu nepozná. Dodal, že vandalský čin je v "rozpore s našimi hodnotami a rešpektom, ktorý stmeľuje naše spolužitie."

Obyvatelia obce, kde žije asi 350 ľudí, pre francúzske médiá uviedli, že niekoľko krížov bolo z hrobov vyvrátených, odstránených alebo pohádzaných na iné miesta.

Premiér Manuel Valls prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter vyjadril "pocit znechutenia a rozhorčenia nad škodami spáchanými na cintoríne v Tracy-sur-Mer."

Na židovskom cintoríne v Sarre-Union bolo uplynulý víkend zhanobených asi 250 hrobov. Podľa médií ide o najzávažnejšie znesvätenie židovského cintorína vo Francúzsku za posledných 25 rokov, vo francúzskej spoločnosti vyvolalo šok a rozhorčenie.

Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý cintorín po udalosti navštívil, uviedol, že "zhanobenie je útokom na všetky náboženstvá a pošpinením republiky". Francúzskym občanom židovského pôvodu Hollande sľúbil, že republika ich bude brániť "všetkými svojimi silami. Pretože vaším prostredníctvom je to ona, kto je terčom. Jej hodnoty, jej princípy a jej sľuby," uviedol. Zdôraznil, že "každý páchateľ antisemitských alebo rasistických činov bude vypátraný, zatknutý a odsúdený."

Polícia páchateľov zhanobenia židovského cintorína v Sarre-Union zatkla v pondelok po tom, ako sa jeden z nich sám prihlásil. Ide o päticu mladistvých z Alsaska vo veku od 15 do 17 rokov. Všetci zhodne odmietajú, že by motívom ich činu bol antisemitizmus.

Incident v Sarre-Union sa odohral mesiac po islamistických atentátoch v Paríži, kde bol jedným z terčov aj obchod s kóšer tovarom neďaleko Porte de Vincennes. Útočník, ktorý ho obsadil, tam zastrelil štyroch mužov. Ich telá potom previezli do Izraela, kde ich pochovali. Útok vyvolal v židovskej komunite vo Francúzsku ďalšiu vlnu obáv o bezpečnosť, aj keď francúzska vláda medzičasom prijala sériu opatrení na zlepšenie ochrany židovských škôl, synagóg, komunitných centier a ďalších objektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok