Podnikateľ Ilčišin vystupoval v mene Transpetrolu, za podvod ide do väzenia

TA3, SITA, TASR
17.2.2015 12:43

Na špecializovanom trestnom súde v Pezinku odznel verdikt v kauze Transpetrol. Senát rozhodol, že Ignác Ilčišin a Ján Husár, ktorí neoprávnene vystupovali v mene štátnej firmy, si odsedia 11 a 5 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Pre Ilčišina 11 rokov

Východoslovenského podnikateľa Ignáca Ilčišina a jeho spoločníka Jána Husára odsúdil Špecializovaný trestný súd za pokus o obzvlášť závažný zločin podvodu spolupáchateľstvom v súvislosti so spoločnosťou Transpetrol, v mene ktorej vystupovali.

Ilčišinovi vymeral trest 11 rokov v prvej nápravno-výchovnej skupine a trojročný ochranný dohľad. Husárovi udelil súd trest päť rokov v prvej nápravno-výchovnej skupine a ochranný dohľad na jeden rok. Ani jeden sa na pojednávaní nezúčastnil, súhlasili však s pojednávaním v neprítomnosti.

Falošný predseda predstavenstva

Východoslovenskí právnici podľa súdu prestierali, že sú oprávnení konať v mene TP a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Ilčišin sa vydával za predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti, Husár za člena predstavenstva.

Dňa 4. júna 2009 uznali u súdnej exekútorky v Prahe v mene TP neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške 13,173 milióna eur vrátane zmluvných pokút. Pritom sa zaviazali, že TP ich zaplatí do 10. júna 2009. Dvojica
zároveň súhlasila s priamou vykonateľnosťou exekučných zápisov, ak nebudú dlhy uhradené.

Transpetrol čelil exekúciám

Transpetrol následne v dôsledku toho čelil exekúciám, v ktorých mu boli zablokované platby jeho českých dodávateľov. Proti tým sa bránil v troch súdnych konaniach pred českými súdmi. Dva z nich už právoplatne vyhral. V treťom spore bude o dovolaní rozhodovať Najvyšší súd ČR.

Štátny prepravca ropy si v konaní uplatňoval náhradu škody v celkovej výške zhruba 1,7 milióna eur. Súd ho v tomto nároku dnes odkázal na občiansko-právne konanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok