Euroskupina dala Grékom ultimátum na predĺženie záchranného programu

TA3, SITA
17.2.2015 11:15

Podľa šéfa skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroena Dijsselbloema môže Eurogroup požiadavku na rozšírenie programu akceptovať na svojom mimoriadnom zasadaní v piatok, nie však neskôr. Podľa gréckeho ministra financií ultimátum, ktoré Atény dostali od eurozóny, rokovaniam nijako nepomôže.

Najneskôr v piatok

Grécko musí o rozšírenie záchranného programu požiadať tento týždeň. V pondelok to vyhlásil šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. "Všeobecný pocit v Eurogroup je taký, že predĺženie programu je najlepší spôsob, ako ďalej postupovať,“ povedal Dijsselbloem.

"To by nám umožnilo pracovať na budúcich dohodách... Grékom by to dalo priestor na využitie normálnej flexibility v programe, mohli by nahradiť niektoré opatrenia inými,“ doplnil. Podľa jeho slov môže Eurogroup požiadavku na rozšírenie programu akceptovať na svojom mimoriadnom zasadaní v piatok, nie však neskôr.

Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling očakáva, že Grécko požiada o predĺženie. "Vieme, že rámec podmienok umožňuje samozrejme priestor na flexibilitu,“ povedal. Podľa jeho slov by takéto predĺženie mohlo trvať od štyroch do šiestich mesiacov.

Atény: Naliehanie je nerozumné

Grécko v pondelok odmietlo návrh dokumentu, podľa ktorého mala krajina predĺžiť súčasný program pomoci. Vyhlásil to v pondelok nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády, ktorý tento návrh označil za "nerozumný" s tým, že ho nie je možné akceptovať.

"Naliehanie niektorých ľudí na grécku vládu, aby prijala záchranný program je nerozumné a nemôžeme ho akceptovať," uviedol grécky predstaviteľ. "Tí, čo sa neustále vracajú k tejto otázke, strácajú čas. Za takýchto okolností dnes nie je možné uzavrieť dohodu," doplnil.

Kažimír: Predĺženie je jediné riešenie

Krajiny eurozóny vidia predĺženie existujúceho gréckeho programu ako jediné riešenie. Uviedol to v stanovisku pre médiá slovenský minister financií Peter Kažimír. "Je potrebné, aby Gréci zareagovali a doručili takúto žiadosť v pomerne krátkom čase," uviedol Kažimír.     

Grécka vláda sa v pondelok na stretnutí v Bruseli nedohodla s ministrami financií krajín eurozóny na zmene podmienok pri záchranných programoch. Euroskupina je však pripravená s Gréckom ešte rokovať.     

Ku kompromisu v dlhovom spore by malo dôjsť do konca tohto týždňa. "Ministri členských krajín eurozóny sú pripravení sa stretnúť a pokračovať v rozhovoroch s Gréckom. Je možné, že stretnutie môže byť už v piatok pod podmienkou, že budeme mať veľkú šancu dotiahnuť rokovania a dosiahnuť dohodu," dodal Kažimír.

Rozhovor s V. Páleníkom, odborníkom z Ekonomického ústavu SAV

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok