Provizórium VŠ sa končí, Draxler podpísal metodiku

SITA
16.2.2015 22:48

Rozpočtové provizórium vysokých škôl sa končí. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler totiž podpísal metodiku financovania pre vysoké školy. V najbližších dňoch by mali začať podpisovať aj zmluvy s jednotlivými školami. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Provizórium VŠ sa končí, Draxler podpísal metodiku
SITA/Ján Slovák

Ministerstvo sa podľa Draxlera snažilo vyjsť v ústrety v čo najväčšej možnej miere predstaviteľom vysokých škôl. Ako však dodal, nebolo to možné na 100 percent, pretože aj v rámci škôl boli rôzne názory na metodiku. Cieľom bolo podľa ministra zabezpečiť stabilitu financovania a tiež posilniť niektoré kvalitatívne kritériá tak, aby boli zohľadňované napríklad aj publikácie z top kategórií.

Minister pritom vyšiel v ústrety požiadavke Slovenskej rektorskej konferencie, ktorá žiadala, aby kritériá metodiky rozpisu dotácie na verejné vysoké školy platili dlhšie časové obdobie. "Skončíme s týmto systémom, keď sa metodika tvorí na poslednú chvíľu a školy potom idú do provizória. Teraz na jar budeme mať veľmi intenzívnu diskusiu o súbore pravidiel, za ktoré sa školy vedia postaviť a potom vytvoríme systém tak, aby tá metodika bola tvorená s dostatočným predstihom, a aby školy mohli fungovať aj v niekoľkoročných rámcoch,“ informoval Draxler.

Minister tiež privítal návrh auditu metodiky. "Je dosť možné, že spravíme väčšiu medzinárodnú súťaž a na základe toho vznikne projekt takéhoto auditu, kde budeme pozerať na to, akým spôsobom vlastne hodnotíme systém výskumu a vývoja, do akej miery a tam kde je to účelné, môžeme vypočítať nejakú návratnosť finančných prostriedkov výskumu a vývoja,“ dodal Draxler.

Verejné vysoké školy na Slovensku boli v tomto roku doposiaľ v rozpočtovom provizóriu. Ako pre agentúru SITA povedal predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško, ministerstvo školstva vysokým školám do konca roka 2014 nezaslalo metodiku rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu a rektori teda museli podpisovali dotačné zmluvy na jeden mesiac. Na január aj február tak dostali menej ako jednu dvanástinu z vlaňajšieho rozpočtu. Počas provizória sa podľa Smieška nič nedá plánovať, problematické je napríklad prijímanie nových zamestnancov.

Ministerstvo školstva predložilo návrh metodiky rozpisu finančných prostriedkov pre vysoké školy reprezentáciám vysokých škôl 5. januára. Rada vysokých škôl následne vyjadrila svoju nespokojnosť s tým, že ministerstvo v predloženom návrhu metodiky rozpisu peňazí pre vysoké školy neuplatnilo väčšinu jej pripomienok z minulosti. Dôležitou bola podľa rady najmä požiadavka znížiť váhu prideľovania dotácií podľa počtu študentov v prospech váhy kvality výstupov z univerzít a požiadavka prehodnotenia koeficientov odborov. Ako však Smieško dodal, akákoľvek metodika je lepšia ako provizórium. Ak provizórium trvá dlhšie, má to podľa Smieška negatívny vplyv na chod už aj tak viac rokov veľmi podfinancovaných slovenských vysokých škôl.

Rozpočet vysokého školstva na tento rok je 458,9 milióna eur, z toho na vysoké školy sa rozpisuje 449,1 milióna eur a zvyšných 9,8 milióna je určených na výdavky na vysoké školstvo hradené ministerstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok